Een Waddenzee vol buizen

Mensen kiezen soms een regering. Wie de meeste stemmen krijgt, die komt in de regering. Dat heet democratie.

In de natuur is weinig plaats voor democratie. Planten zijn, nou ja, planten. Mieren, bijen en ander gezwiffelte heeft niks te stemmen. Daar is de koningin de baas. Dat heet een monarchie. Scholen haringen en vluchten spreeuwen doen op hun beurt allemaal altijd precies hetzelfde. Dat heet communisme.

Aan harige dieren, zoogdieren, is democratie ook al niet besteed. ,,Meneer de voorzitter, de Partij van de Gnoes geeft aan huiverig te staan jegens de plannen van de Lijst Leeuwen.'' Niet, dus.

Ja, lintwormen, hoofdluizen en andere parasieten geven hoog op over democratie. Maar ze doen daar niks aan.

Als dieren stemrecht hadden, dan zag Nederland er natuurlijk anders uit. Er zouden minder kalveren per vierkante meter kist komen. Edelherten zouden bredere wildviaducten krijgen en bruine ratten gedoogzones.

Het zal misschien verbazen, maar vissen zouden waarschijnlijk niet tegen gasboringen in de Waddenzee stemmen. Want van het boren naar gas merken die vissen niks. De boorgaten gaan vanaf de Waddenkant schuin de bodem in en daarna slurpen ze dat gas op.

Dat wegzuigen maakt wel dat de bodem van de Waddenzee daalt. Maar onderzoekers hebben uitgerekend dat die bodemdaling niks voorstelt in vergelijking met alle verplaatsingen van zand en strand en geulen die sowieso al gebeuren. Zelfs áls er boortorens zouden komen, dan zou dat die vissen nog weinig kunnen schelen. In de Noordzee verzamelen vissen zich juist onder boortorens. Daar zijn ze veilig voor visserschepen.

Mensen hebben wél wat met democratie. Veel mensen stemmen tegen gasboringen in de Waddenzee. Het idee dat er onder een natuurgebied allemaal buizen lopen vinden ze maar niks. Dat is begrijpelijk: een Waddenzee met buizen is minder natuurlijk, lelijker, dan eentje zonder.

Heel erg lang, tientallen jaren, hebben de tegenstemmers het boren naar gas in de Waddenzee kunnen tegenhouden. Daar luisterden regeringen naar. Maar nu heeft de nieuwste Nederlandse regering daar toch toestemming voor gegeven.

De vissen maakt het weinig uit, maar de tegenstanders zijn teleurgesteld. Een Waddenzee mét buizen kan nooit meer een Waddenzee zónder buizen worden. Als je maar lang genoeg wacht, dan vergaat het andere natuurgebieden net zo. Dan ligt Noord-Holland vol start- en landingsbanen en bouwen ze ook het Groene Hart van Holland nog vol.

In de natuur is weinig plaats voor democratie. Maar in de democratie is vroeg of laat ook geen plaats meer voor de natuur.

    • Menno Steketee