Di Luca wint rit en roze trui

De Italiaanse wielrenner Danilo di Luca is vanmiddag in Viterbo als de nieuwe rozetruidrager in de Ronde van Italië van start gegaan. Hij nam de leiding in het klassement over van zijn landgenoot Paolo Bettini. Het verschil tussen de twee bedroeg vandaag voor het begin van de zesde etappe slechts drie seconden.

Di Luca imponeerde gisteren door in L'Aguila bij de finish bergop het peloton achter zich te laten. Hij behaalde zijn tweede ritzege in de Giro. De rit over 223 kilometer tussen Celano en L'Aquila was de langste van de Giro. Bettini reed lange tijd met een kopgroep vooruit, maar kon uiteindelijk de achtervolgers niet weerstaan. In de tussenstand heeft Di Luca mede door de bonificatie drie seconden voorsprong op Bettini, de olympisch kampioen van Athene.

In de etappe werd de Italiaan Marzio Bruseghin tweede, voor de Colombiaan Mauricio Ardila. Beste Nederlander was Addy Engels, die op 0,47 als 86ste eindigde. Thomas Dekker finishte op een achterstand van ruim tien minuten. Bij de start vanmiddag in Viterbo stond Luca Mazzanti derde in het klassement, op 25 seconden van Di Luca. Als nummer vier volgde Dario Cioni, op 28 seconden.

Di Luca is bezig aan een succesvol seizoen. Voor de Giro won hij al een etappe en het klassement in de Ronde van het Baskenland, hij won vorige maand de Amstel Goldrace en de Waalse Pijl. Ook is hij leider in de ProTour. Di Luca is daardoor vol vertrouwen. ,,Dit kan mijn Ronde van Italië worden.''

Bettini was gebrand op eerherstel, nadat hij woensdag de etappezege had moeten inleveren, omdat hij de Australiër Baden Cooke in de sprint had gehinderd. Al vroeg in de koers ontsnapte de olympisch kampioen op de weg in een groep met twintig andere renners, die op een gegeven moment zelfs negen minuten voorsprong hadden. Onder hen de Nederlandse Raborenner Theo Eltink.