Detailhandel lager

De detailhandel heeft in de eerste drie maanden van dit jaar 3,2 procent minder omzet behaald dan in dezelfde periode vorig jaar. De prijzen zakten met 1 procent, het omzetvolume met 2,2 procent. Het is al het achtste kwartaal op rij dat de omzet van de winkeliers afneemt. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekendgemaakt.

De omzet van de niet-levensmiddelensector daalde met 4,5 procent. Winkels die consumentenelektronica verkopen, hadden het het hardst te verduren. Zij zagen hun omzet met maar liefst bijna 11 procent dalen. Opvallend hoog was ook het omzetverlies – ruim 7 procent – van de drogisterijen, aldus het CBS. Alleen de textielsupermarkten wisten een bescheiden omzetgroei te realiseren van nog geen 1 procent.

De winkels voor voedings- en genotsmiddelen boekten een omzetverlies van 1,7 procent. De speciaalzaken, zoals slagerijen en groentewinkels, draaiden 3,4 procent minder omzet. De supermarkten leden een omzetverlies van 1,3 procent. Anders dan in het eerste kwartaal als geheel was de omzetontwikkeling in maart wel positief.