Congres in VS werkt aan wet tegen doping

Iedere sporter in de Verenigde Staten zal tenminste één keer per jaar worden getest op doping. Overtreders zullen bij de eerste positieve test twee jaar worden geschorst, bij een tweede voor het leven.

Dat is de strekking van wettelijke maatregelen die het Amerikaanse Congres wil nemen om het gebruik van doping tegen te gaan. Daarmee zou een einde komen aan de ongelijke straffen na dopinggebruik in de verschillende sporten in de VS.

De wetgeving die het Congres voorbereidt – onder de naam Drug Free Sports Act 2005 – heeft vooral betrekking op de bestrijding van het gebruik van groeihormonen. Dat onderwerp is vooral actueel in het Amerikaanse honkbal, waar het gebruik van steroïden sinds 2002 verboden is, maar waar honkballers tot voor kort nooit werden gecontroleerd. Onder druk van de Amerikaanse politiek besloot de overkoepelende organisatie Major League Baseball (MLB) voortaan strenger op te treden tegen spelers die op het gebruik van anabole steroïden worden betrapt.

Toch zijn de straffen nog relatief licht: een honkballer die voor het eerst positief wordt bevonden, krijgt een schorsing van tien dagen. Tot voor kort werd een eerste overtreding nog met een geldboete van 10.000 dollar (7.800 euro) bestraft. Ter vergelijking: een wielrenner wordt na een eerste positieve dopingtest doorgaans voor twee jaar geschorst. Een recent Amerikaans voorbeeld is wielrenner Tyler Hamilton, die vorig najaar door de internationale wielrenunie (UCI) voor twee jaar werd geschorst omdat hij betrapt zou zijn op het gebruik van bloeddoping.

In de aanloop naar de wetgeving verschijnen volgende week de bazen van de vier grote sporten in de Verenigde Staten (honkbal, basketbal, American football en ijshockey) bij hoorzittingen in het Congres. Woensdag worden David Stern (basketbal, NBA), Bud Selig (honkbal, MLB) en Gary Bettman (ijshockey, NHL) verwacht bij de `House Commerce, Trade, Consumer Protection Subcommittee', een dag later Paul Tabliabue (American football, NFL).

Anderen die zullen worden gehoord zijn de voorzitter van het Amerikaanse antidopingbureau (USADA), Frank Shorter, en voorzitter Don Garber van de Amerikaanse voetbalbond (MLS). Bonden die zich niet aan de wettelijke regels houden, kunnen een eerste straf van vijf miljoen dollar tegemoet zien, gevolgd door een boete van één miljoen dollar voor elke dag dat de regels niet worden nageleefd.