Brave Americano

Er bestaat ook een afgeleide van de beroemde Americano, een klassiek Italiaans aperitief op basis van Campari Bitter en Cinzano of Martini Rosso (rode vermouth) uit het recept van gisteren. Het is een brave maar zeer verfrissende cocktail, voorzover je het nog een cocktail kunt noemen. De Campari en het sodawater van de Americano worden voor de brave Americano vervangen door vers citrussap zodat het hoofd niet al te snel op hol slaat. Het is een geschikte cocktail om te serveren op warme dagen of wanneer het hoofd in gezelschap koel moet worden gehouden.

Giet het vruchtensap door een fijnmazig zeefje over in een glazen kan. Voeg de Martini Rosso toe en roer alles goed door elkaar met een lange lepel. Proef of de melange niet te zoet is; sommige sinaasappels hebben zoeter sap dan andere. Voeg zo nodig nog wat citroensap toe. Neem `double old fashioned' glazen, ofwel grote, enigszins taps toelopende glazen, of gebruik lage tumblers. Vul de glazen elk met 3 of 4 ijsblokjes en schenk het mengsel over de ijsblokjes in de glazen. Serveer direct. Hoe meer ijsblokjes in het glas, hoe sneller de cocktail gekoeld wordt; maar ook, hoe minder snel het ijs zal smelten waardoor de brave Americano lang op de oorspronkelijke sterkte blijft. Niets is erger dan een verwaterde lauwe cocktail.

Morgen: witlof-sinaasappelrelish

    • Florine Boucher