Bondsdag stemt ruim in met Grondwet

Duitse politici hebben een beroep gedaan op de Franse kiezer in te stemmen met de Europese Grondwet, nadat de Bondsdag de constitutie van de EU gisteren met overweldigende meerderheid goedgekeurde.

In de Bondsdag stemden 569 afgevaardigden voor de Grondwet, beduidend meer dan de vereiste tweederde meerderheid van 401 stemmen. De stemming verliep conform de verwachtingen. Op 27 mei is de Bondsraad aan zet, de deelstaten-kamer. De ministers-presidenten van de deelstaten hebben al duidelijk gemaakt dat ze de ratificatie niet zullen tegenhouden.

De data voor de stemmingen in het Duitse parlement worden bewust in een vroeg stadium gehouden, in de hoop dat een Duits `ja' de referenda in Frankrijk, 29 mei, en Nederland, 1 juni, positief zullen beïnvloeden. De Grondwet kan alleen van kracht worden nadat ze in alle 25 lidstaten van de Europese Unie is geratificeerd.

Kopstukken van de grote Duitse partijen omschreven de nieuwe Europese regelgeving als het voorlopige hoogtepunt van de Europese integratie, als een historische stap. Bondskanselier Gerhard SchRÖder (SPD) verwacht dat de grondwet het proces van Europese integratie ,,een nieuwe dynamiek, een nieuwe impuls'' zal geven.

De Duitse politici wezen erop dat de wet de Europese besluitvorming democratischer en de Unie slagvaardiger maakt. De wet is in Duitse optiek ook aantrekkelijk omdat het land in de nieuwe stemverhoudingen meer invloed krijgt. In de nieuwe krachtsverhoudingen spelen de bevolkingsaantallen een grotere rol dan nu het geval is. Duitsland is het EU-land met het grootste aantal inwoners.

,,Wie ja zegt tegen de uitbreiding van de Europese Unie, moet ook ja zeggen tegen de Grondwet'', aldus minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer. De Groene minister is dezer weken regelmatig in Frankrijk op pad om voor de Grondwet te werven. Zo was hij woensdag te gast in Lyon.

,,Voor ons is er geen andere optie dan het versterken van Europa als een gemeenschap voor vrede en gezamenlijke waarden en normen'', zei oppositieleidster Angela Merkel van de christen-democraten. De leiders van FDP en CSU steunden de wet, maar waarschuwden wel dat de Europese integratie nog steeds een kwestie is die vooral op enthousiasme stuit bij de politieke elite. Tot nu toe is men er niet in geslaagd de kiezer duidelijk te maken dat Duitsland op een groot aantal terreinen alleen nog invloed kan uitoefenen via Europa, aldus CSU-voorzitter Edmund Stoiber.