Anna Enquist gastschrijver Leiden

Anna Enquist wordt de 21ste gastschrijver aan de Universiteit Leiden. Dit heeft de Leidse letterenfaculteit, organisator van het gastschrijverschap in samenwerking met NRC Handelsblad, vandaag bekendgemaakt. Anna Enquist (pseudoniem van Christa Widlund-Boer) geeft vanaf september 2005 onder meer een werkcollege over de historische roman en over de relatie tussen literatuur en muziek. In november houdt zij een openbare lezing, de zogenaamde Albert-Verwey-lezing.

,,De colleges over de historische roman geef ik aan de hand van Het bezoek van de lijfarts van Per Olov Enquist'', zegt Anna Enquist in een reactie. ,,Ik wil als voorbereiding op creative writing laten zien hoe je feiten uitzoekt en hoe je ze kunt respecteren en tóch ruimte kunt scheppen voor je eigen fantasie.''

Anna Enquist, die in 1991 als dichter debuteerde, publiceerde onlangs De thuiskomst, een roman over de vrouw van de ontdekkingsreiziger James Cook.

Enquist is behalve schrijfster ook pianiste. In de traditionele Verwey-lezing zal ze beschrijven hoe haar muzikale opleiding doorwerkt in haar romans. Behalve De thuiskomst zijn dat Het meesterstuk (1994, Debutantenprijs), Het geheim (1997, Publieksprijs) en De ijsdragers (2002, boekenweekgeschenk).

INTERVIEWpagina 27