Amerikaan neemt voetbalclub ManUnited over

De Amerikaanse zakenman Malcolm Glazer heeft gisteren de meerderheid van de aandelen van Engelands beroemdste voetbalclub, Manchester United, in handen gekregen. De transactie leidde onmiddellijk tot woedende reacties bij de aanhangers van de club, van wie velen met een boycot dreigen.

Glazer, die al ruim 28 procent van de aandelen van de club bezat, nam gisteren voor 227 miljoen pond (340 miljoen euro) nog eens 29 procent van de aandelen over, die in het bezit waren van twee Ierse investeerders. Naar verwachting zal hij binnenkort een bod uitbrengen op de overblijvende aandelen en wellicht de notering op de beurs intrekken.

Voor het stadion Old Trafford in Manchester toonden teleurgestelde fans gisteravond een grote vlag met de leus `Not for $ale'. Sommigen zongen uit volle borst `Die, Glazer, die'. Anderen staken afbeeldingen van de Amerikaan in brand. ,,Het is het ergste wat ons kon overkomen'', aldus een fan.

,,De strijd gaat op alle fronten door'', kondigde voorzitter Nick Towle van Shareholders United, een vereniging van aandeelhouders, vanmorgen strijdlustig aan in The Times. Hij verklaarde dat hij en zijn vrouw het komende seizoen geen kaarten meer zouden kopen uit onvrede over de overname. Nog eens 20.000 supporters met een seizoenskaart zouden volgens sommige berichten bereid zijn tot een zelfde boycot. Zes jaar geleden wist Shareholders United een overname door persbaron Rupert Murdoch te verijdelen.

Glazer heeft grote leningen moeten afsluiten om de aandelen te kopen en veel fans vrezen dat de 76-jarige zakenman de club zal leegzuigen om zijn schulden af te betalen. Daardoor zou er geen geld meer overblijven voor investeringen en zouden de prestaties van de club, dit jaar derde in de competitie, achteruit gaan. Ook vrezen de supporters forse prijsverhogingen voor seizoenskaarten.

Anders dan de Russische eigenaar van de Londense club Chelsea, oliemiljardair Roman Abramovitsj, mist de beduidend minder gefortuneerde Glazer het geld voor grote investeringen. Abramovitsj heeft de afgelopen jaren, tot enthousiasme van de Chelsea-fans, meer dan 200 miljoen pond gepompt in de club, die dit jaar voor het eerst in vijftig jaar kampioen van Engeland werd.

Het is nog niet duidelijk wat de overname betekent voor de positie van manager Sir Alex Ferguson. Deze had zich vooraf eveneens uitgesproken tegen een overname.

De Amerikaan is geen vreemde in de sportwereld. Hij is al eigenaar van het American-footballteam Tampa Bay Buccaneers.

Toekomst United: pagina 10