Aldus...

De overlevenden zouden destijds [aan het eind van de Tweede Wereldoorlog] nooit zelfs maar hebben kunnen dromen van een Europese Grondwet voor de inwoners van het continent – met volken die als vreedzame buren samenleven. Bondskanselier Gerhard SchRÖder gisteren in de Duitse Bondsdag.

Onder de Nederlanders is er veel angst voor dreigingen in de wereld. Mensen kruipen bij elkaar, richten zich op hun gezinnen. Marcel van Herpen, directeur de denktank The Cicero Foundation, vandaag in een reportage over het Nederlandse referendum in de International Herald Tribune.

Ik behoor tot een generatie die bang was voor de invasie van de legers van het Warschaupact. Nu zijn we – ten onrechte – bang voor een invasie van Poolse loodgieters. Dat lijkt me minder erg. De Franse liberale politicus Alain Madelin in het weekblad Le Point.

Nederland moet blijven. Campagneleuze die het Tweede-Kamerlid Geert Wilders vanmorgen bekendmaakte.