Afrikaanse Unie: troepen Somalië

De Afrikaanse Unie heeft gisteren beslist om een vredesmacht van 1.700 soldaten naar Somalië te sturen. Die moet de veiligheid van de overgangsregering garanderen als ze terugkomt uit ballingschap in Kenia. De Unie moet wel nog het nodige geld zoeken.

Premier Ali Mohammed Ghedi vroeg vanochtend om een snelle komst van de troepen. Eerder was er in Somalië veel protest gerezen tegen plannen voor een dergelijke vredesmacht omdat daarbij ook militairen zouden zijn van historische vijand Ethiopië. Dat land heeft in het verleden groepen in Somalië gesteund. De AU heeft nu beslist geen Ethiopische soldaten te betrekken bij de vredesmacht. Op het einde van deze maand zal een eerste contingent vertrekken.

De beslissing komt nadat het Somalische parlement eerder deze week heeft ingestemd met de terugkeer van de regering naar de Somalische steden Baidoa en Jowhar. De hoofdstad Mogadishu wordt als te onveilig beschouwd. Het is niet de eerste keer dat de terugkeer wordt aangekondigd. In het verleden is het altijd bij woorden gebleven. De regering zit in ballingschap in Kenia sinds de laatste Somalische president is verdreven in 1991. Er is sindsdien geen centraal gezag meer in het land, waar milities het voor het zeggen hebben.

Woensdag kondigden vier rivaliserende militieleiders aan dat ze zouden gaan samenwerken om zelf een troepenmacht op te richten voor de ordehandhaving in Mogadishu. Daarmee wilden ze een alternatief bieden voor de vredesmacht van de Afrikaanse Unie.