Wogram & Nabatov

De in Moskou opgegroeide pianist Simon Nabatov (1959) emigreerde op zijn twintigste naar New York maar woont sinds zijn dertigste voornamelijk in Keulen, waar hij al tien jaar in verschillende formaties samenwerkt met de trombonist Nils Wogram (1972).

De cd The Move is hun derde duoplaat. Piano plus trombone hoor je niet vaak, dus is het wennen, ook omdat het niet zo is dat de piano de trombone begeleidt. Dat ook geen passende rol zijn voor Nabatov, een pianoleeuw die met een stevig toucher het hele klavier bewerkt. Het geluidsbeeld is bij vlagen druk en vol, vooral in Fall en Lay Low, vol vadsige, ladderzatte bassen.

Het volle en warme trombone-geluid van Nils Wogram lijkt weinig op dat van Wolter Wierbos met wie Nabatov vorig jaar optrad op het NEMO. Vooral wanneer Wogram nauwelijks zijn schuif gebruikt, denk je soms een hoorn te horen. Naast enkele behoorlijk `zware' stukken bevat deze cd ook poëzie en gein. Zo stoeit Nabatov in het titelstuk uitbundig met de cliché's van de latin-pianistiek. Misschien een vooruitblik op zijn solo-concert `Round about Brazil', 16/5 in het BIMhuis.

Nils Wogram & Simon Nabatov: The Move (Between the Lines BTLCHR 71205). Distr. Challenge

    • Frans van Leeuwen