Wereldbank: wellicht geen geld voor hulp Sri Lanka

Internationale donors dreigen beloftes voor twee miljard dollar voor de wederopbouw van Sri Lanka na de tsunami eind vorig jaar in te trekken. Daarvoor waarschuwt de Wereldbank.

Door het wanbeleid van de Sri Lankese regering vraagt de instelling zich in een gisteren verschenen rapport af hoeveel hulpgoederen de slachtoffers daardoor zullen bereiken. Het is de opstellers van het rapport vooral een doorn in het oog dat de autoriteiten vier maanden na de ramp nog geen akkoord hebben gesloten met de rebellen van de Tamil Tijgers.

De twee partijen moeten het eens worden over de vorming van een organisatie die de internationale hulp moet coördineren voor de slachtoffers in het noordoosten van het land. Dit deel van Sri Lanka wordt door de rebellen gecontroleerd. Een dergelijk akkoord is onontbeerlijk omdat verschillende donoren door hun nationale wetten geen directe steun aan de rebellen mogen geven.

,,De regering in Sri Lanka is gekend om haar gebrekkige slagkracht bij de heropbouw. Dat is een probleem voor Colombo'', aldus de opstellers van het rapport. Ze zeggen dat Sri Lanka stappen achteruit zet in plaats van vooruit.

In Colombo hebben gisteren deskundigen op een conferentie over rampen ook gezegd dat diepgewortelde corruptie en een gebrek aan politieke wil de initiatieven aantasten die in Sri Lanka worden genomen voor de wederopbouw. ,,De vernietigende daad van God wordt vaak gevolgd door de hebzucht van verschillende mensen. Dat maakt de hulpverlening na de ramp vaak traumatischer dan de ramp zelf'', zei Gopakumar Krishnan Thampi van de Stichtig Publieke Zaken, een anticorruptie-organisatie uit India. De instellingen die corruptie moeten bestrijden op Sri Lanka hebben volgens verschillende deskundigen te weinig middelen.

Op dit moment heeft Sri Lanka zelf al 300 miljoen dollar gespendeerd aan de wederopbouw. Het land heeft 130 miljoen dollar ontvangen aan privé-gelden. Meer dan 31.000 mensen kwamen op Sri Lanka om door de tsunami. Ongeveer een half miljoen mensen werden dakloos.

De uitspraken komen in de aanloop naar een top in Sri Lanka over de coördinatie van de bi- en multilaterale hulpverlening van verschillende donororganisaties volgende week.