WAT DOEN DE KINDEREN?

Dromen

Hij droomt over de mond van filmster Mae West. Haar lippen zijn rond en vol en prachtig kersenrood. De kleine Salvador Dali wil hard weglopen, want die lippen willen hem zoenen. En dan valt hij; met zijn kont op haar mond, of is het een bank? In het boekje Dromen Van Dali, voor kinderen tussen de 6 en 10 jaar, is te lezen en zien hoe de beroemde mondbank van Salvadore Dali is ontstaan en bijvoorbeeld ook hoe hij gevangen raakt in een pak helemaal behangen met glaasjes likeur. Het boekje hoort bij de expositie Alles Dali in Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam en op die expositie staat ook de roze-rode mondbank. Voor kinderen is het ook een leuke tentoonstelling; er wordt een film vertoond die Dali ooit voor Walt Disney maakte, er zijn kranten met alleen maar `nieuws' over de ijdele Dali, gekke foto's, door hem ontworpen stoffen en parfumflessen en een filmpje over het door hem ontworpen paviljoen op de Wereldexpositie in New York met een vijver vol zwemmende zeemeerminnen.

Alles Dali t/m 12 juni in Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam. Di t/m zo 11-18u. Dromen van Dali kost €4,50 en is bij de museumwinkel te koop. Inl 010-4419400 of www.boijmans.nl

Sterren kijken

Nog geen plannen voor de zomervakantie en geïnteresseerd in de sterrenhemel? De Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde (JWG) organiseert deze zomer sterrenkunde-zomerkampen voor de leeftijdsgroepen van 8 tot 13 en van 14 tot 18 jaar. Met de aanwezige telescopen wordt de sterrenhemel ontdekt; voorkennis is niet nodig: overdag en 's avonds wordt onder de sterrenhemel uitgelegd hoe de apparatuur werkt en wat er zoal mee gezien kan worden. Behalve sterrenkunde is er ook tijd voor ontspanning met speurtochten, droppings, voetballen en kampvuur.

Sterrenkunde-zomerkampen voor 8 t/m 13 jaar van ma 8 t/m zo 14 aug en van ma 15 t/m zo 21 aug in een kampeerboerderij in Ootmarsum (Twente). Kosten €120. Voor 14 t/m 18 jaar is er een kamp van 2 weken, van zo 17 t/m vr 29 juli in een kampeerboerderij in Ommel (Noord-Brabant). Kosten €235. Inl www.sterrenkunde.nl/jwg/kampen, of bij Joyce Schut: joyceschut@sterrenkunde.nl, 023-5633367 (jongeren) en Gideon Eimers, jwg-ok@sterrenkunde.nl, 06-45636383 (ouderen).

Fietsen

Op witte fietsen door Het Nationale Park De Hoge Veluwe langs plekken en monumenten die ook in het Suske en Wiske-album Verraad op de Veluwe voorkomen, maar dan in het echt. Dat kan de hele zomer in het park. Prijs van de Suske en Wiskefietstocht is €1,50. Aanmelding is niet nodig.

Onder begeleiding van een natuurgids kunnen kinderen vanaf 8 jaar op 14 en 15 mei ook wandelen naar de nieuwe wildkansel (observatiepunt) van het park, langs een avontuurlijke route. De kans is groot dat ze dan oog in oog komen te staan met een edelhert, wild zwijn of moeflon. De wandelingen starten om 12u, 13u, 14u en 15u en duren anderhalf uur. Deelname is gratis. Aanmelding is niet nodig.

Nationale Park De Hoge Veluwe, Apeldoornseweg 250, Hoenderloo. Open in mei van 8-21u. Toegang tot 6 jaar gratis, van 6 t/m 12 jaar €3, vanaf 13 jaar €6. Inl 0900-4643835 of www.hogeveluwe.nl

Goed rapport halen

De vakken zijn anders, maar kinderen van 6 t/m 12 jaar kunnen nu net als hun grootouders op school ook een goed rapport halen! Bij het Zuiderzeemuseum kunnen ze in het programma Tien met een griffel t/m 16 mei nog met oma en opa in de schoolbanken zitten. Bij ieder vak hoort een opdracht die iets te maken heeft met wat er in het museum te zien of te doen is. Om de opdrachten te kunnen uitvoeren hoeven kinderen niet in de schoolbanken te blijven zitten. Ze moeten er juist actief op uit. Bij aankomst in het museum krijgen kinderen een op hun eigen niveau toegespitst rapport met cijferlijst. Op het rapport staan elf vakken, waarbij opdrachten horen die de kinderen kris kras door het museum voeren. Zo gaan ze voor het vak Kennis der Natuur het natuurgebied in om vanuit de vogelhut bijzondere vogels te spotten. Of ze goed in Handvaardigheid zijn, moeten ze testen in de kuiperij. Wie lukt het om een kuip in elkaar te zetten zonder dat deze in duigen valt? Als ze minstens acht opdrachten goed hebben uitgevoerd mogen ze hun rapport aan de bankier van de boerenleenbank laten zien. Die heeft een verrassing voor ze, want een goed rapport hoort beloond te worden.

Tien met een Griffel t/m 16 mei in het Zuiderzeemuseum, Enkhuizen. Open t/m 30 okt van di t/m zo van 10-17u. Op ma 16 mei is het museum ook open. Toegang kinderen van 4 t/m 12 jaar €7,50, vanaf 13 jaar €10. Naast alle speciale activiteiten zijn de visroker, touwslager, stoker en huisvrouw uit 1930 dagelijks hard aan het werk. Inl www.zuiderzeemuseum.nl of 0228-351111.

Spelen

Er kunnen wel 500 kinderen tegelijk in de Oewanja Kinderjungle, de nieuwe speeltuin, in diergaarde Blijdorp. De 14 meter hoge klimtoren met vier verdiepingen is al van verre te zien en vanuit de toren zijn via touwbruggen en glijbanen andere speeltoestellen te bereiken. Er zijn klimlabyrinten, klimkokers, hangbruggen, lachspiegels, spreekbuizen, een kaleidoscoop, trechternetten, klimwanden en touwschommels. Voor de kleintjes is er een apart gedeelte.

Nieuwe speeltuin in diergaarde Blijdorp, Blijdorplaan, Rotterdam. Open dag 9-18u. Toegang 3 t/m 11 jaar €12, 12 t/m 64 jaar €15, 65+ €13. Inl 44313457 of www.diergaardeblijdorp.nl

Informatie naar Agenda NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. Mailen kan ook: agenda@nrc.nl