VOORKEUR REGIO

BUNNIK

Rhijnauwen Festival

Het twaalfde Rhijnauwen Kamermuziek Festival in de Oude Dorpskerk en het Fort Rhijnauwen in Bunnik vindt plaats van 12 t/m 16 mei. Pianist Rian de Waal en mezzo sopraan Marion van den Akker, de stichters van het festival dat zich deels buiten afspeelt, treden ook zelf op. De Waal opent het festival op 12 mei 19u met een gratis Chopinrecital in de tuin van de kerk. Van den Akker zingt 13 mei 20u13 in de kerk liederen van Debussy in een gevarieerd concert. Verder: Brahms mit Bratwurst, een pianofestival voor amateurs, muziek van Mozart en Mahler (de kamerversie van Das Lied von der Erde), buitenmuziek en Wodka en Tranen.

Festival Rhijnauwen: www.rhijnauwenfestival.nl

HAARLEM

Orgelconcert

Op 17 mei begint met een concert van stadsorganist Jos van der Kooy de serie gratis toegankelijke orgelbespelingen, telkens op dinsdag 20u15 op het wereldberoemde Müllerorgel in de Grote of St. Bavokerk, tot en met 18 okt.

Virginia Woolf Edward Albee's Wie is er bang voor Virginia Woolf? wordt opgevoerd door het Onafhankelijk Toneel. Het huwelijksdrama is het bijna ondraaglijk intense verslag van een slopende ruzienacht. Het lijkt vooral te gaan over de woestijn die het huwelijk kan worden als alle grote teleurstellingen achter de rug zijn, maar het is als Brels Chanson des vieux amants: kinderloze minnaars die het vuur onder hun huwelijk brandende houden door eeuwig te ruziën. Regisseur Mirjam Koen laat haar twee briljante spelers, Bert Luppes en Ria Eimers, vlammen in een rustig, ruim decor van haar man Gerrit Timmers.

T/m 17 mei Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9. Inl (023) 517 3900 of www.toneelschuur.nl.

KORTENHOEF

Piet van der Hem

De Pinkstertentoonstelling in Oude Kerkje van Kortenhoef is dit haar gewijd aan kunstenaar Piet van der Hem. Te zien zijn schilderijen en tekeningen uit zijn modernistische periode (1907-1914) die het mondaine leven tot onderwerp hebben. De circa vijftig werken zijn voornamelijk uit particuliere collecties afkomstig.

Piet van der Hem. T/m 21 mei in het Oude Kerkje, Kortenhoefsedijk 168, Kortenhoef. 10-19u. 15 mei gesloten. Inl www.kunstaandedijk.nl

SCHOORL

Cynthia McLeod

Op 17 mei (19u) geeft de Surinaamse schrijfster Cynthia McLeod een presentatie over haar pasverschenen boek Die revolutie niet begrepen. In deze historische roman komt de stem van de Surinaamse bevolking aan bod in de Surinaamse geschiedenis van de jaren tachtig.

De Blinkerd, Heereweg 150. Inl 072-5092068.

UTRECHT

Aboriginal Art

Met de Native Title Paintings vierden de Aboriginal-stam Spinifex Peolple in 1998 dat ze hun grondgebied in de Great Victorian Desert van Australië hadden teruggekregen. De felgekleurde paars-geel-zwarte stippelschilderijen zijn nu te zien in het aboriginal Art Museum.

Law and Land. Art of the Spinifex People. 12 mei t/m 4 sept in het Aboriginal Art Museum, Oudegracht 176, Utrecht. Inl: 030-2380100 of www.aamu.nl

Literair Barcelona

Drie romanschrijvers discussiëren morgen in het Cervantes-instituut in Utrecht over Barcelona als literair thema: Herman Koch, die veel over Spanje schrijft, Eduardo Mendoza, die verschillende romans aan de Catalaanse hoofdstad heeft gewijd, en Carlos Ruiz Zafón, van wie onlangs de bibliothriller De schaduw van de wind is verschenen.

Literair Barcelona. Vr. 13 19u. Utrecht, Instituto Cervantes, Domplein 3. 030- 2334261. www.utrecht.cervantes.es

Barcelona

Romanschrijvers Eduardo Mendoza, Carlos Ruiz Zafón en Herman Koch praten 13 mei (19u) over de stad Barcelona als literair thema. Taal: Spaans-Nederlands, met simultaanvertaling. Instituto Cervantes, Domplein 3. Inl 030-2428473 & www.cervantes.nl

Het Genootschap Nederland-Duitsland organiseert 18 mei (15u) een lezing en debat met Claudia Rusch getiteld `De DDR was niet leuk, wij waren leuk'. Sweelinckzaal, Drift 21. Aanmelden beatrice.degraaf@let.uu.nl. Inl 020-6191832.

De vader

De Paardenkathedraal brengt De vader (1897) van August Strindberg; een van zijn toneelstukken over de oorlog tussen de seksen. De vader (Jaap Spijkers) wil zijn dochter uit huis plaatsen. Zijn vrouw schuwt geen middel om dit te verhinderen. Met potsierlijke, overdreven poses zet regisseuse Paula Bangels het stuk een beetje scheef zonder het duistere drama te veel te ironiseren. Ze houdt de scènes strak en snel, om op het einde de teugels steeds meer te laten vieren.

T/m 18 juni Paardenkathedraal, Veeartsenijstraat. Inl 030-2762559 of www.paardenkathedraal.nl.