`Saddams olie naar politici uit Europa'

Een Amerikaanse senaatscommissie meent dat twee politici uit Frankrijk en Groot-Brittannië lucratieve Iraakse oliecontracten zijn aangeboden in ruil voor steun aan het regime van Saddam Hussein.

Volgens de senaatscommissie zijn de Franse oud-minister van Binnenlandse Zaken Charles Pasqua en de Britse parlementariër George Galloway miljoenen vaten olie aangeboden tijdens het Iraakse olie-voor-voedselprogramma van de VN. De ondercommissie voor Onderzoeken in de Senaat baseert zich op contracten, brieven en gesprekken met Iraakse ex-leiders. Pasqua en Galloway hebben eerder al de beschuldigingen ontkend.

,,Dit rapport toont aan hoe Saddam Hussein het olie-voor-voedselprogramma op zijn kop zette en het gebruikte om politieke bondgenoten als Pasqua en Galloway te belonen'', zei de Republikeinse senator Norm Coleman, voorzitter van de commissie, gisteren in een verklaring.

Het Lagerhuislid Galloway ontkende de beschuldigingen vanmorgen categorisch: ,,Ik heb nooit een olievat verhandeld.'' Hij noemde het ,,evident absurd'' te denken dat hij als bekend politicus stiekem oliemiljardair had kunnen worden, ook al hielden de Britse inlichtingendiensten hem voortdurend in de gaten. Hij sprak er zijn verbazing over uit dat de senaatscommissie nooit contact met hem had gezocht.

Het olie-voor-voedselprogramma was bedoeld om het Iraakse regime olie te laten verkopen in ruil voor humanitaire goederen voor de burgers ten tijde van de VN-sancties. Maar Saddams regime verdiende illegaal aan het programma, waarmee zo'n 64 miljard dollar gemoeid was. Ook bood Irak buitenlandse functionarissen, activisten, VN-medewerkers en journalisten vouchers voor olie aan, die tegen winst konden worden verkocht. De senaatscommissie zegt dat Pasqua en Galloway tussen 1999 en 2003 respectievelijk contracten ter waarde van 11 miljoen vaten olie en 20 miljoen vaten olie aangeboden gekregen. De commissie presenteert geen bewijs dat ze hierbij geld hebben ontvangen.

De beschuldigingen tegen Pasqua and Galloway, beiden tegenstander van de VN-sancties, zijn eerder geuit, zoals in een rapport van de Amerikaanse chef-wapeninspecteur Duelfer vorig jaar oktober. Maar de senaatscommissie draagt nieuw materiaal aan, zoals informatie uit gesprekken met oud-vice-premier Tariq Aziz en oud-vice-president Taha Yassin Ramadan.

Volgens Galloway gaat het slechts om een herhaling van de beschuldigingen in een rechtszaak die hij eind vorig jaar won tegen het dagblad The Daily Telegraph.

De rechter oordeelde dat de krant Galloway er ten onrechte van had beschuldigd dat hij een betaalde agent van Saddam Hussein was. De Amerikanen stellen echter dat ze zich op andere documenten baseren dan de Britse krant.

Galloway, die na een aanvaring met de Labour-partij over `Irak' een eigen partij `Respect' oprichtte, wist bij de Britse verkiezingen van vorige week een zetel te winnen in het Londense district Bethnal Green. Het betekende een pijnlijke nederlaag voor zijn vroegere kameraden uit de Labour-partij.

Pasqua heeft vanmiddag de jongste beschuldigingen ontkend.