Protesten tegen VS in Afghanistan

Bij felle anti-Amerikaanse ongeregeldheden in de Oost-Afghaanse stad Jalalabad zijn gisteren ten minste vier demonstranten doodgeschoten door de politie, en raakten tientallen mensen gewond. Verschillende overheidsgebouwen en kantoren van organisaties van de Verenigde Naties in het centrum van de stad gingen in vlammen op en winkels werden geplunderd.

De woede van de demonstranten, naar schatting meer dan tweeduizend, was gewekt door een bericht in het Amerikaanse tijdschrift Newsweek dat Amerikaanse militairen in de gevangenis op de marinebasis Guantánamo Bay exemplaren van de koran door het toilet hebben gespoeld om gevangenen onder druk te zetten. Op Guantánamo Bay verblijven meer dan 500 gevangenen die door de VS zijn opgepakt in de strijd tegen terrorisme.

Het protest tegen de vermeende belediging jegens de islam begon eergisteren al met een demonstratie van studenten die anti-Amerikaanse slogans riepen en onder andere een beeltenis van president Bush verbrandden. Gisteren werd de sfeer veel grimmiger, en begonnen honderden betogers met stenen te gooien en vernielingen aan te richten. Andere schreeuwden: `Dood aan Amerika'. Verschilende internationale hulporganisaties evacueerden hun personeel naar de hoofdstad Kabul.

Toen de ongeregeldheden uitbraken, werden de in Jalalabad en omgeving aanwezige Amerikaanse troepen teruggeroepen naar hun basis om de menigte niet te provoceren. De Afghaanse politie greep vervolgens hard in en vuurde verschillende malen om de menigte te verspreiden. Volgens het hoofd van de provinciale gezondheidsdienst, Mohammad Ibrahim, werden vier mensen gedood en werden 54 gewonden opgenomen in ziekenhuizen in de stad. De lokale politiecommandant zei dat de ,,politie het vuur moest openen op de demonstranten, omdat zij de stad aan het vernielen waren''. Later werd ook de assistentie ingeroepen van het Afghaanse leger.

Ook elders in het oosten van Afghanistan werd geprotesteerd. In de provincie Laghman gingen ongeveer duizend studenten de straat op en in de stad Khost werden portretten van Bush en de Amerikaanse vlag verbrand.

Volgens Newsweek hebben onderzoekers naar misstanden op Guantánamo Bay vastgesteld dat ondervragers van de gevangenen ,,korans op toiletten hebben neergezet, en in ten minste één geval het heilige boek hebben doorgetrokken''. Een woordvoerder van de Amerikaanse strijdkrachten zei dat het in Newsweek beschreven incident onderzocht wordt.