Opleiding coach

De Academies voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) in Amsterdam en Groningen beginnen een opleiding op HBO-niveau voor trainer/coach. Voor deze nieuwe studie werd gisteren door beide scholen een overeenkomst getekend met sportkoepel NOC*NSF, die als partner optreedt.

Sinds Charles van Commenée als technisch directeur Joop Alberda is opgevolgd, wordt bij NOC*NSF meer aandacht besteed aan de positie van coaches. Van Commenée vindt dat die groep binnen de topsport wordt achtergesteld en heeft zich voorgenomen hun werkomstandigheden te verbeteren. Dat begint in zijn ogen met een beroepsopleiding, waarmee niet gezegd is dat een school topcoaches kan afleveren. Het niveau zal zich in de praktijk ontwikkelen. Maar de opleiding garandeert wel kennis en kunde op een hoog niveau.

De ALO's, die een opleidingsprofiel op het hoogste niveau (vijf) hebben opgesteld, verwachten nog geen grote toeloop van studenten. Zij denken, vooral in het begin, aan kleine groepen van met name ouderen, de zogenoemde zij-instromers. Jonge studenten van de ALO kunnen de specialisatie trainer/coach wel kiezen, maar hebben na hun opleiding naar verwachting de leeftijd tegen bij het vinden van werk.