OM NAAR UIT TE KIJKEN

EXPOSITIE

Schrijversportretten

Vanaf de jaren vijftig portretteerde fotograaf Eddy Posthuma de Boer schrijvers en dichters voor dag- en weekbladen.

Zijn dochter Tessa is in zijn voetsporen getreden en fotografeerde tientallen auteurs voor onder meer de Volkskrant.

In het Letterkundig Museum in Den Haag is vanaf morgen een selectie van de literaire portretten van vader en dochter te zien: oude en recente foto's van schrijvers, gecombineerd met korte citaten over hun vak.

Eddy en Tessa Posthuma de Boer: Literaire portretten. 13 mei t/m 4 sept. Di-vr 10-17u, za en zo 12-17u. Den Haag, Letterkundig Museum.

www.letterkundigmuseum.nl

MUZIEK

Verdi Requiem

Het Requiem van Verdi, gecomponeerd ter nagedachtenis van de Italiaanse schijver Alessandro Manzoni, wordt olv Valery Gergjev uitgevoerd door het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor, Marina Mescheriakova, Mzia Nioradze, Francisco Casanova en Lászlo Polgar. Twee maal te horen in de zaal en twee keer op Radio 4.

13 mei 20u15; 15 mei 14u15 De Doelen Rotterdam res 010-2171717; 14 mei 14u15 Concertgebouw Amsterdam res 020-6718345; Radio 4: 14 mei 14u15; 17 mei 20u02.

FOTOGRAFIE

Naarden

Het tweejaarlijkse fotofestival in Naarden, dat tegenwoordig Epson Fotofestival Naarden heet, richt zich vanaf 2005 geheel op de Nederlandse fotografie. De hoofdtentoonstelling roadmovie.nl in de Grote Kerk biedt een terugblik op de ontwikkelingen in de afgelopen zestig jaar. Ook is er een aparte tentoonstelling gewijd aan het twintigjarige jubileum van het fotobureau Hollandse Hoogte.

Made in Holland. Epson Fotofestival Naarden. 14 mei t/m 12 juni. Inl: Fotofestival Naarden.nl

LITERATUUR

Arnon Grunberg

De schrijver van De joodse messias en De asielzoeker is in het land en geeft twee openbare interviews in Amsterdam. Op vrijdag de 13de spreekt hij met Anil Ramdas en Hans Goedkoop in De Balie, een dag later met Joyce Roodnat in Paradiso. Na de gesprekken signeert hij zijn heruitgegeven novelle Het aapje dat geluk pakt.

Arnon Grunberg. Twee herengesprekken vr 13 mei 15u. Amsterdam, De Balie. Res 020-5535100. Het achterste van zijn tong: za 14 mei Amsterdam, Paradiso. Res 020-6235451.

POP

Pinkpop

De zesendertigste editie van het oudste jaarlijks terugkerende popfestival van Nederland brengt grote namen als Faithless, Prodigy en Chemical Brothers naar het Limburgse Landgraaf, maar ook frisse Britpop van Kaiser Chiefs, Bloc Party en The Coral. Limburgs trots Rowwen Heze presenteert behalve nieuwe muziek ook een eigen biermerk, en Den Haag is zwaar vertegenwoordigd met het rocktrio Kane, Di-Rect en het veertigjarige Golden Earring op de pinkstermaandag.

14, 15 en 16 mei. Inl www.pinkpop.nl.

THEATER

De kortste eeuw Op de bovenste verdieping van een flatgebouw komt een verkleed gezelschap bijeen om het oude jaar uit te luiden. Dan komt het nieuws binnen dat een tweede Zondvloed is losgebroken. Acteur Gijs Scholten van Aschat schreef voor Orkater een apocalyptisch muziektheaterstuk. Componist Vincent van Warmerdam begint met een grote bigband, maar naarmate er muzikanten afvallen wordt zijn muziek steeds kaler. Ook met Pierre Bokma en Peter Blok.

Première 13 juni Transformatorhuis, Westergasfabriekterrein. Aldaar t/m 11 juni. Inl. 020-6242311 of www.orkater.nl.