OM gaat niet in cassatie in zaak-Eric O.

Het openbaar ministerie gaat niet in cassatie tegen de vrijspraak in hoger beroep van marinier Eric O. Dat heeft het parket in Arnhem gisteren door middel van een persbericht laten weten.

Volgens het OM is er met het vonnis van het Hof voldoende ,,helderheid'' gekomen over de vraag hoe schietincidenten tijdens buitenlandse missies moeten worden beoordeeld.

Vorige week sprak het gerechtshof in Arnhem Eric O. in hoger beroep vrij van de verdenking dat hij op 27 december 2003 in Irak in strijd met de geweldsinstructies een waarschuwingsschot naar de grond zou hebben gelost. Daarbij kwam een Iraakse man om het leven.

Eerder had de rechtbank de sergeant-majoor al vrijgesproken. Zowel in eerste aanleg als in hoger beroep had het OM zes maanden voorwaardelijke militaire detentie en 240 uur dienstverlening geëist.

Het OM was in beroep gegaan, aldus het persbericht, ,,om helderheid te krijgen over de omstandigheden waaronder een uitgezonden militair geweld mag plegen''. Zo voerde het OM in hoger beroep aan dat het optreden van Eric O. moest worden getoetst aan de in Nederland opgestelde geweldsinstructie, en niet aan de overkoepelende Rules of Engagement (ROE's) van de Britse divisie waarvan de Nederlandse troepen in Irak deel uit maakten. Nu het Hof heeft geoordeeld dat de ROE's wel degelijk van toepassing waren op de Nederlanse militairen in Irak, ,,is die helderheid [...] bereikt'', aldus het OM.

In zijn vonnis uitte het gerechtshof vorige week forse kritiek op het openbaar ministerie. Het OM heeft volgens het Hof verzuimd om voorafgaand aan de missie in Irak goede afspraken te maken met het ministerie van Defensie over een ,,afgewogen beleid voor instructie en vervolging''. Als gevolg hiervan, zo stelde het Hof, was het OM ,,onvoldoende voorbereid'' op de beoordeling van schietincidenten als die rond Eric O., en heeft het parket in de zaak van de sergeant-majoor een ,,veel te zware inschatting'' van de feiten gemaakt.

Direct na de aanhouding van Eric O. liet het OM weten de marinier te verdenken van onder meer doodslag en moord. `Super-pg' Joan de Wijkerslooth kwam deze verdenking in het actualiteitenprogramma Nova zelf toelichten. Uiteindelijk legde het OM alleen overtreding van de dienstvoorschriften ten laste. In de publieke opinie en in de politiek was steeds veel kritiek op het optreden van het OM.