`Neonazi' van stoep geveegd

Haitske van de Linde, oud-lijsttrekker van Leefbaar Nederland, moest gisteren voorkomen voor de rechtbank in Amsterdam. Zij had Michiel Smit (partijvoorzitter van Nieuw Rechts en raadslid in Rotterdam) ,,zo'n beetje de grootste neonazi in de Nederlandse politiek'' genoemd. Ze deed dat in een uitzending van het televisieprogramma Barend en Van Dorp, eind 2002.

Het openbaar ministerie vindt dat Van de Linde met haar uitspraak een ,,beledigend etiket'' op Smit geplakt heeft en eist een geldboete van 550 euro of elf dagen hechtenis. ,,Je mag zeggen dat iemand rechts, extreem-rechts of zelfs fascistisch is'', zei de officier van justitie, ,,maar nazi of neonazi wordt in Nederland als hoogstbeledigend gezien.''

Advocaat Th. Hiddema, de raadsman van Van de Linde, vindt dat het OM niet ontvankelijk moet worden verklaard, omdat vervolging een inbreuk is op het recht van vrijheid van meningsuiting. Bovendien pleit hij voor vrijspraak. ,,De uitspraak van Van de Linde is geen belediging, want Smit ís misschien wel de grootste neonazi van Nederland'', zei Hiddema. Hij haalde diverse uitspraken en foto's van Smit als bewijs aan. ,,Als je de websites leest, heeft hij weinig concurrentie te dulden. Mensen als Janmaat en Glimmerveen hebben uitspraken zoals die van Smit nooit gedaan.''

Van de Linde moest haar uitspraak wel doen om ,,haar stoep schoon te vegen'', aldus de advocaat. Ten tijde van de uitspraak voerde zij campagne voor Leefbaar Nederland, terwijl Smit toen nog lid was van Leefbaar Rotterdam. Uitspraak op 20 mei.

WWW.NRC.NL: rechtbankverslag