KPMG kost heel veel kruidenthee

Ook accountants maken wel eens foutjes.

Gisteren liet KPMG weten dat zij bij Wessanen de accountantscontrole heeft uitgevoerd in overeenstemming met ,,de professioneel standaarden''. Die verschrijving belooft weinig goeds, zeker voor een accountant die juist in conflict is met zijn opdrachtgever over de kwaliteit van haar werk.

Wessanen verkoopt onder meer kroketten (Beckers) en kruidenthee (Zonnatura), maar moest twee jaar geleden onderkennen dat het bedrijf zichzelf ook iets te enthousiast aan de man had gebracht. De bezittingen van Wessanen bleken 14 miljoen euro te hoog voorgesteld en de omzet 7 miljoen.

Op een totaal van 980 miljoen aan bezittingen is 14 miljoen euro niet veel en hetzelfde geldt voor 7 miljoen omzet op een totaal van 2.413 miljoen, maar de boekhoudfoutjes die in Amerika gemaakt werden, houden het voedingsbedrijf tot op de dag van vandaag bezig.

Dat is begrijpelijk, want de onderzoeken trokken een grote wissel op de organisatie. Vorig jaar ploegden externe onderzoekers nog zo'n 50.000 e-mails door om de ins en outs van de boekhoudproblemen te achterhalen. Tien managers sneuvelden op het dossier en de financieel directeur nam zelf ontslag. De jaarcijfers kwamen vorig jaar vijf maanden later dan gepland.

De onderneming was in totaal circa 10 miljoen euro kwijt aan de controles en onderzoeken door met name accountants. Dat is niet gering voor een onderneming die in 2004 een winstje van 1,8 miljoen boekte. Zonder onderzoeken had de winst een factor zes groter kunnen zijn.

Een paar weken geleden kwam de uiteindelijke factuur van KPMG op het hoofdkantoor in Amstelveen binnen. De rekening van ruim 4 miljoen van de dorpsgenoot verbaast Wessanen niet, maar het schiet het voedingsbedrijf wel in het verkeerde keelgat dat de accountant zijn rekening voor niet één eurocent corrigeert voor de eigen fouten. Ten slotte kwamen er bij nader onderzoek grote afwijkingen aan het licht. Dat die allemaal opgeteld weinig gevolgen voor Wessanen hadden doet daar niets aan af, redeneert Wessanen. Het duidde ook op gebrekkige controle door KPMG.

Wessanen wil minder betalen en de acccountant heeft door het conflict over de rekening zijn werkzaamheden geschorst. Tijd voor een winstwaarschuwing van Wessanen? Integendeel. De rekening van KPMG is voorzichtigheidshalve vorig jaar al betaald. Het conflict bergt eerder meevallers voor Wessanen in zich. De eerste is al binnen: de kwartaalcijfers van gisteren zijn niet door de accountant gecontroleerd.

    • Jeroen Wester