Jury Giro neemt Bettini ritzege af

Voor de tweede achtereenvolgende dag mocht Paolo Bettini gisteren de roze trui afhalen op het podium. Maar bij de leider in de Ronde van Italië kon er na de vierde etappe amper een lachje af. Boos was Bettini, omdat de jury hem wegens een gevaarlijke manoeuvre had gedeklasseerd en zijn landgenoot Luca Mazzanti tot ritwinnaar had uitgeroepen. ,,Alleen uit respect voor mijn ploeg blijf ik in de Giro.''

De beslissing van de jury was de enige juiste. In een sprint met vijf concurrenten ging Bettini aan de leiding, maar hij week af van zijn lijn en sneed daarbij Baden Cooke, die hem links wilde passeren. De Australiër raakte Bettini's fiets, vervolgens de schuin geplaatste reclameborden en vloog over de kop. Te voet passeerde hij de finish. ,,De deklassering geeft me niets terug. Hij heeft me een belangrijke overwinning afgepakt'', brieste Cooke. Bettini vervoegde zich nog even bij de Australiër, in de hoop dat die geen protest zou indienen. Cooke wilde even niks met Bettini te maken hebben.

De tumultueuze sprint was de climax van weer een spectaculaire finale. Na een lange ontsnapping van de Fransman Cedric Vasseur en de Italiaan Marco Pinotti denderde een compleet peloton richting streep. De lastigste hindernissen lagen in de slotkilometers met een klimmetje met de top op vier kilometer voor finishplaats Frosinone en een afdaling met zeven haarspeldbochten in de slotkilometers.

Bettini koos de aanval bergop maar kwam pas los van de groep in de gevaarlijke afdaling waar slechts vijf renners het tempo van de olympisch kampioen konden volgen. Het groepje hield op de streep vier tellen over op de eerste groep met alle favorieten voor het klassement. Maar Bettini verloor de twintig bonificatieseconden die hem de komende dagen wellicht van pas zouden komen. Pas na de tijdrit van zondag lijkt zijn rol in het klassement uitgespeeld.

Het duurde veertig minuten voordat Bettini op het podium verscheen om een nieuw roze tricot in ontvangst te nemen. Hij had even gedreigd de Giro te verlaten. ,,Zoals elke renner die een sprint aangaat licht bergop ben ik iets van mijn lijn afgeweken. Bovendien sloeg mijn ketting over. Ik heb geen idee wat er achter me gebeurd is. Als dit onreglementair sprinten is ben ik klaar met de Giro'', tierde hij. Even later: ,,Uit respect voor de ploeg blijf ik.'' Staande in de pedalen had hij onder zijn billen doorgekeken. Zo heeft hij waarschijnlijk kunnen zien dat Cooke hem aan zijn linkerkant wilde passeren.

De Zwitserse wielrenner Patrick Calcagni brak bij een val zijn linkersleutelbeen. De Nederlander Thomas Dekker hield aan een val een pijnlijke rug over.