ING gaat duizend banen schrappen

Bank en verzekeraar ING schrapt de komende twee jaar duizend banen – ofwel 16 procent – bij verzekeringsdochter Nationale Nederlanden. ING sluit gedwongen ontslagen niet uit. De maatregel moet de kosten bij Nationale Nederlanden terugdringen.

Dit maakte ING vanmorgen bekend tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers. ING verwacht de komende drie jaar 75 miljoen euro kwijt te zijn aan vertrekregelingen. ,,We gaan proberen om binnen ING ander werk te vinden voor deze mensen. We moeten echter realistisch zijn. Door de toegenomen efficiency verwacht ik niet dat dit volledig zal lukken'', zei F. Hubbell, binnen de raad van bestuur verantwoordelijk voor verzekeringen.

Door de reorganisatie verdwijnen er dit jaar al tweehonderd banen, waarschijnlijk vooral in de kantoren in Rotterdam en Den Haag. De afname van het aantal werknemers – nu in totaal 6.200 mensen – moet de kosten bij de dochter vanaf 2007 verminderen met 235 miljoen euro per jaar. De kosten dalen ook omdat ING minder gebruik zal maken van externe adviseurs.

De verzekeringsdochter kampt al jaren met problemen. Grote achterstanden in de administratie zorgden voor ontevreden klanten waardoor het bedrijf marktaandeel verloor.

Vakbond De Unie zei vanmorgen een wrange smaak over te houden van het plan. ,,De werknemers hebben hard gewerkt om de achterstand weg te werken, en nu gaan ze er zelf uit'', zegt R. Schuurman, de bondsbestuurder voor ING. ,,Bovendien is 75 miljoen weinig gezien de bezuiniging die het oplevert en gezien de hoge winst van ING.''

ING boekte als geheel in het eerste kwartaal van 2005 een nettowinst van 1,94 miljard euro, een stijging van 72 procent. De toename kwam met name door de winst die geboekt werd op de verkoop van bedrijfsonderdelen. De winst exclusief desinvesteringen van de verzekeringsactiviteiten – waaronder dus Nationale Nederlanden – steeg met 45 procent tot 993 miljoen euro. De bancaire tak boekte een winststijging van 18 procent tot 1,2 miljard euro, ook exclusief de winst van de verkochte onderdelen.