GALERIESELECTIE

David Lachapelle

De Amerikaanse fotograaf David Lachapelle staat bekend om zijn geënsceneerde, vaak hilarische en extreem kleurrijke portretten van modellen en beroemdheden. Zijn foto's sierden de covers van bladen als Vogue, Vanity Fair, Rolling Stone, i-D, Vibe, Interview, The Face en GQ. Daarnaast maakte hij reclames voor L'Oreal, Diesel en MTV, en werkte hij met artiesten als Macy Gray, Moby, No Doubt, Whitney Houston, Lil' Kim, Elton John, and Madonna. Reflex Modern Art Gallery organiseert een retrospectief van zijn werk, dat met recht over the top genoemd mag worden.

foto's van David Lachapelle. T/m 19 juli in Reflex Modern Art Gallery, Weteringschans 79a, A'dam.

Amitai Ben David

Ruim 10 jaar geleden had de Nederlands-Israëlische kunstenaar Amitai Ben David zijn eerste solotentoonstelling bij galerie Akinci. Daarna vertrok hij voor langere tijd naar Japan, waar hij onder meer promoveerde tot doctor in Fine Arts aan de universiteit van Tokio. Nu toont hij een serie schilderijen uit de periode 1998-2004 die voor een groot deel in Japan is ontstaan. Centraal thema is de plaats van de ander, de vreemdeling of de ontheemde, in de maatschappij.

The seven lean years, schilderijen van Amitai Ben David. T/m 4 juni in Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, A'Dam. Di t/m za 13-18u

Lex van Rossen

fotograaf Lex van Rossen, winnaar van de Pop Persprijs in 2004, begeeft zich al bijna dertig jaar in concertzalen. Hij werd popfotograaf toen het specialisme nog moest worden uitgevonden. Grote bekendheid kreeg hij in 1987 met zijn foto van Bono op het podium van De Kuip, die door zowel Rolling Stone als de New York Times prominent geplaatst werd. Van Rossen publiceerde in talloze bladen, maar maakte de meeste foto's als vaste freelancer voor NRC Handelsblad.

foto's van Lex van Rossen. 13 mei t/m 12 juni in de Melkweg Galerie, Marnixstraat 409, A'dam. Wo t/m zo 13-20u.

Modernisme

Onder de titel The Future's Bright heeft Vivid een tentoonstelling georganiseerd over de hernieuwde belangstelling van vormgevers voor het modernisme. Van een door Jasper Morrisson ontworpen koffiezetapparaat voor Rowenta of sportschoenen van Nike tot een Ikea koffiebeker en Hema affiches - alles is even strak vormgegeven. Op de tentoonstelling zijn verder producten te zien van onder meer The Cottage Industry, Experimental Jetset, Ineke Hans, Marc Newson en Stout/Kramer.

The Future's Bright. T/m 12 juni in galerie Vivid, William Boothlaan 17a, Rotterdam. Di t/m zo 12-18u.

Mirjam Bürer

Beeldend kunstenaar Mirjam Bürer heeft een grote fascinatie voor gewassen. Door de jaren heen maakte ze diverse studiereizen naar landen als Mexico, Amerika, Thailand, Pakistan en Burma, waar ze beelden en zaden verzamelde van streekgebonden planten. Vooral in Azië dreigen plantensoorten uit te sterven omdat ze vervangen worden door genetisch gemodificeerde gewassen. Bürer fotografeert de planten en legt ze ook vast op kleurrijke schilderijen.

foto's en schilderijen van Mirjam Bürer. T/m 28 mei in galerie Flatland, Lange Nieuwstraat 7, Utrecht.

En verder

Schilderijen en tekeningen van Desmond Morris t/m 4 juni in Galerie Witteveen, Keizersgracht 429, A'dam; tekeningen van Marcel van Eeden t/m 28 mei Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, A'dam; schilderijen van Armen Eloyan t/m 8 juni De Praktijk, Lauriergracht 96, A'dam; schilderijen van Michiel van der Zanden t/m 28 mei in Galerie Ayac's, Keizersgracht 166, A'dam; fotowerken van Albert van Westing t/m 5 juni Motive Gallery, Elandsgracht 10, A'dam; schilderijen van Kotscha Reist en Avner Ben-Gal en nieuw werk van Jan Grosfeld t/m 8 juni Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag; assemblages van Ossip t/m 22 mei Galerie Ramakers, Toussaintkade 51, Den Haag; video van Igor Sevcuk en installatie van Clarissa Baldwin t/m 21 mei in Galerie Sign, Winschoterkade 10, Groningen; foto's van Eddy Posthuma de Boer t/m 21 mei Blaak 10, Witte de Withstraat 7a, Rotterdam; collages van Donya Saed en Markus Selg t/m 22 mei Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, Rotterdam; schilderijen van Ditty Ketting t/m 22 mei MKgalerie.nl, Witte de Withstraat 53, Rotterdam.