FRANKRIJK

Proust

Cocteau zei ,,dat hij liever naar het oeuvre van Proust luisterde dan het las''. Jammer dat hij er niet meer is om te horen hoe Jacques Sereys Proust interpreteert: een genot. Sereys bewerkte voor zijn stuk Du côté de chez Proust twee hoofdstukken, Combray en Un amour de Swann, uit het 15 delen omvattende A la recherche du temps perdu. Waarom deze hoofdstukken? ,,Omdat ze alle belangrijke thema's en de precisie en diepte in psychologische analyse van Prousts werk bevatten'', aldus Sereys. Met zijn ronde, warme, elegantie (met een vleugje snobisme dat bij de tekst hoort) slaagt de `aristocraat van de zinswending' erin alle emoties van Marcel, Léonie, FranÇoise, de Verdurin, Odette en Swann weer te geven.

Du côté de chez Proust. Petit Montparnasse, 31, rue de la Gaîté, Parijs, 0033-143227774.

Verleiden

Gebrek aan ideeën om de vrouwtjes te verleiden? Ren dan naar het Muséum d'histoire naturelle, waar de interactieve, vermakelijke en verbazingwekkende expositie Parades ou la séduction dans le monde animal (Paraderen, ofwel de verleiding in de dierenwereld) heel veel inspiratie zal geven. De expositie (voor groot en klein), toont de schatten van verbeeldingskracht die het mannetjesdier ontplooit om het vrouwtje in zijn netten te strikken. Van de krankzinnige slangendans van de struisvogel tot en met de lichtsignalen en gezang van insecten en vissen, de vreemdsoortige gebarentaal van de krab en de artistieke talenten van de `oiseau satin'.

T/m 16 jan, dag beh di 10-18u Muséum national d'histoire naturelle, jardin des Plantes, 36, rue Geoffroy-Saint-Hilaire, Parijs, 0033-140795601 & www.mnhn.fr/parades.

En verder

Robert Mallet-Stevens architect 1886-1945 t/m 29 aug Centre Pompidou, 0033-14478 12 33 & www.centrepompidou.fr; La France Romane t/m 6 jan in het Musée du Louvre, 0033-140 205 317 & www.louvre.fr; Gustave Klimt: papiers érotiques t/m 30 mei Musée Maillol 0033- 42225958 en www.museemaillol.com.