Fout over yuan zet markten op stelten

Guan Xiandong, een journaliste van China News Service, het op een na grootste staatspersbureau van China, had afgelopen zaterdag dienst op het kantoor in Hongkong. IJverig maakte zij een bericht over de yuan, de Chinese munt, waarbij ze lokale nieuwsbronnen gebruikte. Het meest putte ze uit een commentaar in de politiek linkse krant Ta Kung Pao, zonder ook maar één bron te melden. Het Chinese Volksdagblad nam haar bericht over op zijn Engelstalige website, en wat er toen gebeurde overtrof had zij nooit verwacht.

De mondiale geldmarkten, waar dagelijks 1.000 miljard dollar verhandeld wordt, raakten in rep en roer, handelaren vluchtten uit de dollar en in Aziatische munten, de yen voorop, en binnen een paar minuten wisselde wereldwijd zo'n twee miljard dollar van eigenaar, totdat duidelijk werd dat het bericht fake was, zo reconstrueert vandaag The Wall Street Journal deze geschiedenis.

Het Volksdagblad had het bericht van de Guan in krom Engels vertaald en er zelf aan toegevoegd dat een revaluatie van de yuan voor de deur stond. De Engelstalige website van het blad wist precies met hoeveel en wanneer: 1,2 procent binnen een maand en 6,3 procent binnen twaalf maanden. Het noemde geen bron, ook niet het bericht van Guan in China News Agency. Voor het Amerikaanse persbureau Bloomberg geen reden om vervolgens het bericht uit het Volksdagblad op zijn net te zetten. Bloomberg had nog wel contact gezocht met met de centrale bank van China, maar die zou commentaar hebben geweigerd. Het Britse persbureau Reuters nam het bericht van Bloomberg over. En zo flitste het nieuws over de schermen in de dealingrooms van de financiële wereld.

Bloomberg verdedigde zich later met het argument dat als een Chinees staatsdagblad meldt dat China gaat revalueren, Bloomberg dit groot nieuws vindt. De geldhandel verwachtte een reeks revaluaties van Aziatische munten. Sommige geldhandelaren hielden het hoofd koel. Zij geloofden het nieuws niet, want welke centrale bank kondigt nu ver van tevoren een revaluatie aan tot in detail. In Shanghai gingen ze bij Standard Chartered Bank op zoek, en vonden ze uiteindelijk de oorsprong van de aangekondigde revaluatie. En Guan? Zij had niet meer dan een impressie gemaakt over de invloed van een revaluatie op Hongkong en haar bevindingen aan `waarnemers' toegeschreven. ,,Ik snap niet waarom mijn bericht zo opgeblazen werd'', zei ze tegen The Wall Street Journal.