Forse groei verkoop boeken

De verkoop van algemene boeken – literatuur, non-fictie en kookboeken – is afgelopen jaar met 6,4 procent gestegen. Het is het derde jaar op rij dat de afzet van boeken in Nederland stijgt. In 2002 was de groei nog beperkt met 0,4 procent, in 2003 volgde een stijging van 4,9 procent. Het gaat daarbij om het aantal verkochte boeken, niet om de omzet in euro's.

Dit blijkt uit het Boekenindex-onderzoek van Speurwerk, de stichting die in opdracht van de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak (KVB) marktonderzoek doet. Uitgesplitst naar verkoopkanalen – zoals boekhandels, warenhuizen en internet – blijkt dat de boekhandels het meest hebben geprofiteerd van de gestegen boekenverkoop. Zij verkochten 11,7 procent meer boeken dan vorig jaar, waarmee hun marktaandeel steeg van 64,8 procent in 2003 naar 68 procent nu. Het marktaandeel daalde (1,5 procent) bij de boekenclubs – zoals de ECI – en bij internetboekhandels (0,3 procent, na jaren van stijging) zoals Bol.com.

Grote bestsellers in 2004 waren Dan Browns De Da Vinci code (meer dan 225.000 exemplaren), Geert Maks In Europa en de Nieuwe Bijbelvertaling (beide ruim 175.000 exemplaren). Dan Brown verkocht ook nog 250.000 exemplaren van Het Juvenalis Dilemma en Het Bernini Mysterie. De best verkochte Nederlandse roman was De eetclub van Saskia Noort. Daarvan gingen tussen de 150.000 en 175.000 stuks over de toonbank.

De totale omzet aan algemene boeken voor 2004 is door de KVB nog niet vrijgegeven. In 2003 verkochten de Nederlandse uitgeverijen voor 304 miljoen euro aan `A-boeken': 148 miljoen non-fictie, 109 miljoen euro fictie en 47 miljoen euro kinderboeken. Ook de verdeling van de omzet tussen de verschillende uitgevers is niet bekend. De grote drie – PCM, Nijgh & Van Ditmar en Veen, Bosch & Keuning – hebben wel veel auteurs zien vertrekken. Nieuwe uitgevers als Nieuw Amsterdam en Pimento doen het goed.

Het Boekenindex-onderzoek bestaat uit een wekelijkse telefonische enquête over het boekenkoopgedrag onder vierhonderd Nederlanders. Het onderzoek is in november 2000 begonnen. Speurwerk brengt de verkoopstijging in verband met de teruggang van de economie. Boeken kunnen een alternatief vormen voor dure zaken: men koopt geen reis door Zuid-Amerika, maar een boek van Gabriel García Márquez. Ook 2005 lijkt een goed jaar te worden, getuige bijvoorbeeld het succesvan de Boekenweek dit jaar. De omzet van de boekhandels lag tien procent hoger dan vorig jaar.

achtergrond pagina 16