Filmster: Jackson deed niets in bed

De Amerikaanse acteur Macaulay Culkin (24) heeft gisteren in de rechtszaak tegen zanger Michael Jackson gezegd nooit door de 46-jarige popster te zijn misbruikt. De twee zijn sinds 1990 goede vrienden: Culkin is de peetvader van een van Jacksons zoons en speelde mee in een van diens videoclips.

Culkin had al eerder verklaard wel met Jackson het bed te hebben gedeeld, maar nooit onzedelijk te zijn betast. Jackson wordt beschuldigd van misbruik van een 13-jarige jongen, mishandeling en samenzwering. Als hij schuldig wordt bevonden, kan hij een maximale gevangenisstraf van 20 jaar krijgen. De zanger ontkent.

De acteur vertelde hoe, in 1990 toen hij net de hoofdrol had gespeeld in de film Home Alone, de telefoon ging en ,,een verwante geest'' belde: de popster die twee decennia eerder gold als een kindersterretje. ,,Hij zei `Hey, met Michael Jackson. Ik denk dat ik weet wat er nu gebeurt en ik zou het leuk vinden om je eens te ontmoeten om te praten.''

Volgens Culkin ontstond er onmiddellijk een band met Jackson: beiden werden op jonge leeftijd bekend, werden multimiljonair en hadden last van hun dominerende vader.

Volgens zijn advocaten benaderde Jackson om dezelfde reden ook andere kindsterren, onder wie Brooke Shields (die op haar vijftiende meespeelde in de film Blue Lagoon maar al als baby model was) en Emmanuel Lewis (bekend als Webster in de gelijknamige tv-serie). De vriendschap met actrice Elizabeth Taylor – die waarschijnlijk binnenkort zal getuigen – moet volgens de advocaten in hetzelfde licht worden gezien. Taylor begon haar filmcarrière als tienjarige in 1942.

Culkin vertelde volgens journalisten die de zitting bijwoonden op nonchalante manier hoe hij op zijn vierde zijn eerste salaris verdiende. Home Alone, dat 300 miljoen dollar in een jaar opbracht, was zijn grote doorbraak: ,,De ene dag was ik een normaal kind dat toevallig acteur was. Het volgende dat ik weet is dat ik alleen maar dit `ding' werd, en mensen in de bosjes zaten en probeerden je foto te nemen. Vervolgens heb je een miljoen kennissen en geen vrienden. En hij [Jackson] begreep dat.''

Culkin zei verder geen bijbedoelingen te zien in Jacksons belangstelling. Een horloge dat hij cadeau kreeg, was volgens de acteur ook niet bedoeld als omkoperij. ,,Ik had zelf genoeg geld.''

De onverkorte versie van Living with Michael Jackson, de omstreden documentaire van de Brit Martin Bashir, werd gisteren ook aan de jury getoond. De zanger spreekt over zijn eenzaamheid. ,,Ik liep soms op straat op zoek naar iemand om mee te praten. Ik sprak dan iemand aan en zei `wilt u mijn vriend zijn' en dan zeiden ze `oh, mijn god, jij bent Michael Jackson!' Auto's stopten, mensen sprongen eruit. Dat was niet wat ik wilde.'' Hij vertelt verder daarom zich met etalagepoppen en chimpansees te omringen.

Het is nog onduidelijk of Michael Jackson zelf zal getuigen. De rechtszaak gaat nog enkele weken door.