Festival

Enkele Nederlandse filmtheaters organiseren komende week een festival van Latijns-Amerikaanse films. Hier beleven in elk geval vier fijne films hun Nederlandse première en worden daarbij enkele andere eenmalig vertoond. Daarnaast zijn er live optredens van Latijns-Amerikaanse bands. Van de voorpremières is de sobere Whiskey (Argentinië, Juan Pablo Rebella en Pablo Stoll) de mooiste, de surrealistische Temporada de patos (Mexico, Fernando Eimbcke) de meest verrassende, de cerebrale La nina santa ((Argentinië, Lucrecia Martel) de meest volwassen en de lievige Bombón el perro (Argentinië, Carlos Sorin) de vrolijkste. Dat Argentinië als filmland het best vertegenwoordigd is in dit festival mag niet verbazen. De Argentijnse cinema levert al enkele jaren het ene na het andere talent af ondanks de schamele omstandigheden waaronder moet worden gewerkt.

Het festival wordt in Rotterdam geopend met de vertoning van Whiskey en een concert van de Rumbata Big band Goes Colombia.

In Utrecht begint het iets stemmiger. Hier wordt vrijdag op de openingsavond de Nederlandse documentaire Gerechtigheid voor onze Dochters van Rob Brouwer getoond, over de jonge mishandelde vrouwen in het Mexicaanse Ciudad Juarez. Na de film volgt een discussie.

Van 13 t/m 18 mei. Lantaren/Venster, Rotterdam. Louis Hartlooper, Utrecht.