EN VERDER

Gevangenismuseum

Op dinsdag 17 mei opent minister Donner van Justitie het nieuwe Gevangenismuseum in Veenhuizen. Het museum toont het verhaal van rechtspraak en straf in Nederland van 1600 tot nu. Er is een rijke collectie historische objecten en er zijn interactieve presentaties over de geschiedenis van de strafrechtstoepassing in Nederland. Het Gevangenismuseum is gevestigd in een gesticht uit 1823, dat door de Rijksgebouwendienst is gerenoveerd. Het huidige Veenhuizen is in de 19de eeuw ontstaan rondom de gestichten, de gevangenissen en de woningen van het gevangenispersoneel. Veenhuizen is gesitueerd in een natuurgebied.

Gevangenismuseum, Oude Gracht 1, Veenhuizen. Inl 0592-388264 & www.gevangenismuseum.nl.

Stinzenplantendagen

Op de Warande in Laag Keppel zijn op maandag 16 mei bloeiende Stinzenplanten, verwilderde bolgewassen te zien. Om 14u is er een rondleiding, om 15u een lezing en er is verkoop van stinzen- en bosplanten.

De Warande, Jan de Jagerlaan 2, Laag Keppel. 11-17u. Entree 3,50. Inl 0314-382440 & www.dewarande.nl

De Wiersse

Wie het voorjaar op zijn mooist wil zien, kan tijdens beide Pinksterdagen, op 15 en 16 mei, terecht op buitenplaats De Wiersse in de Gelderse Achterhoek. De particuliere tuinen aan de N319 tussen Vorden en Ruurlo staan dan vol voorjaarsbloeiers. Ook op zondag 29 mei is de Wiersse opengesteld, wanneer de rhododendrons op hun hoogtepunt zijn.

De Wiersse is tijdens de drie open dagen van 10-17ur toegankelijk.

Entree € 5,50. Inl 0573 451409 & www.dewiersse.nl. ngang bij km 16,7 aan de N319 tussen Vorden en Ruurlo in de Achterhoek.

Vogelexcursie

Natuurmonumenten organiseert 14 mei een vogelexcursie in in het vogelrijke moerasgebied Harderbroek bij Zeewolde.

Vertrek om 9u vanaf de ingang aan de Knardijk. Telefonische aanmelding: 035-6559911. Inl www.natuurmonumenten.nl

Archeologie

De Romeinen van de Levende Romeinse Geschiedenis Groep Corbulo, geven op zondag 15 en maandag 16 mei om 11u30 uur en om 15u de presentatie Kleding maakt de Romein. Daarin zal worden verteld over de uitrusting van de legionair en zullen alle geheimen van de toga worden onthuld. Op beide pinksterdagen is er om 13u30 de speciale presentatie Mithras de lichtgod. Hierin wordt verteld over een mysteriegodsdienst die populair was in het Romeinse rijk. Het was is de tweede en derde eeuw de grootste concurrent van het jonge Christendom.

In het Limburgs Museum. Limburgs Museum, Keulsepoort 5, Venlo. Di t/m zo 11-17u. Ma 16 mei 11-17u. Inl www.archeologiemanifestatie