Eisen bouwfraude tot één jaar cel onvoorwaardelijk

Het openbaar ministerie (OM) heeft onvoorwaardelijke gevangenisstraffen tot 1 jaar geëist tegen twaalf bestuurders van bouwbedrijven. De bouwers hebben volgens justitie jarenlang illegaal vooroverleg gepleegd, prijsafspraken gemaakt en deelgenomen aan een criminele organisatie. Enkelen zouden ook ambtenaren hebben omgekocht.

Naast de celstraffen eist het OM ook geldboetes voor de vier bedrijven waar ze werkten. Het gaat om vier van Nederlands grootste bouwbedrijven: BAM, Heijmans, Koop en Volker Wessels. De boetes variëren van 1,8 tot 2 miljoen euro.

Het is uitzonderlijk dat tegen zittende bestuurders onvoorwaardelijke celstraffen geëist worden. Een van de verdachten was lid van de raad van bestuur van Heijmans, maar heeft zijn functie bij de dagvaarding in september neergelegd. Twee van de Volker Wessels-bestuurders zijn nog lid van de directieraad van dochterbedrijf KWS.

De eis luidt de laatste fase in van de maandenlange bouwfrauderechtszaak en staat los van de schikking van 73,5 miljoen euro die de bouwsector twee weken geleden sloot met het kabinet. Overheden zien daarmee af van civielrechtelijke procedures om schadevergoeding af te dwingen.

De vier bedrijven en twaalf bestuurders zijn vooralsnog de enigen die strafrechtelijk vervolgd worden. De bouwers hekelen het feit dat justitie slechts vier van de 606 bouwbedrijven waarvan bekend is dat ze illegale prijsafspraken maakten heeft vervolgd. Zij vinden ook de keuze van de twaalf bestuurders willekeurig.

Het OM stelt dat de afwezigheid van de verdachten in de rechtszaal heeft bijgedragen aan de hoogte van de eis. Van de twaalf bestuurders zijn er drie verschenen, maar ook zij gaven geen inzicht ,,terwijl de onderzoeksresultaten schreeuwen om antwoorden'', zo stelt officier van justitie M. Koelewijn. Daarmee geven zij volgens justitie het verkeerde voorbeeld aan de sector. ,,Als de verdachten hun fouten niet willen inzien, blijft de vraag of dit gedrag in de toekomst uitgebannen is.'' Uitspraak volgt naar verwachting begin juni.

PEPERNOTEN: pagina 15

www.nrc.nl : Dossier bouwfraude