Een pluim voor Consob

De notoir ondoelmatige Italiaanse beurswaakhond lijkt eindelijk zijn tanden te hebben ontdekt –

in de bankenstrijd tussen ABN Amro en Lodi om de Italiaanse van Antonveneta. Door zijn uitspraak dat Banca Popolare di Lodi en andere beleggers in Antonveneta een heimelijk aandeelhouderspact hebben gesloten, heeft de toezichthouder veel beter werk geleverd dan wie dan ook had verwacht.

Denk maar eens terug aan de vroegere fiasco's. In de beruchte zaak rond Sai-Fondaria in 2002 lukte het Consob bijvoorbeeld niet een soortgelijk samenwerkingsverband van aandeelhouders bloot te leggen. Erger nog: een andere toezichthouder slaagde daar wel in, maar pas nadat Sai en zijn bondgenoten er een fusie doorheen hadden gedrukt die nadelig was voor Fondaria's andere aandeelhouders en toen het al te laat was om de zaak nog terug te draaien. In dit geval heeft Consob echter snel genoeg gehandeld om de minderheidsaandeelhouders in Antonveneta enige hoop op bescherming te bieden.

Als Consob werkelijk enige strijdbaarheid heeft ontwikkeld, zou dat goed nieuws zijn – niet in de laatste plaats omdat een wet die de toezichthouder grotere onderzoeksbevoegdheden geeft deze week van kracht wordt. De organisatie zal bedrijven kunnen binnenvallen, beslag kunnen leggen op documenten en zelfs telefoongesprekken kunnen afluisteren. Dan kan ze zich niet langer achter haar beperkte bevoegdheden verschuilen.

Personen met goede connecties zijn in staat geweest Consob jarenlang aan banden te leggen, dikwijls tot verdriet van minderheidsaandeelhouders. Met enig geluk zou de huidige ontwikkeling het begin kunnen zijn van een grote omwenteling in het Italiaanse financiële stelsel.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld.

    • Camilla Palladino