De Americano

In het beroemde café Meletti in het Italiaanse stadje Ascoli Piceno dronken vele groten der aarde hun aperitief. Het café heeft een authentiek art-nouveau interieur en ligt aan de langwerpige 16de-eeuwse Piazza del Poppolo waarvan het prachtige marmeren plaveisel de Romeinse keitjes van het voormalige forum bedekt. Café Meletti werd in 1903 door de likeurstoker Silvio Meletti I gevestigd in het voormalige postkantoor.

Het is nog steeds in handen van de familie Meletti, de vierde generatie alweer, die ook nog steeds de likeurstokerij bestiert waar Anisetta Meletti wordt gemaakt. Dat is een destillaat van de streek, gearomatiseerd met anijszaad en allerlei aromatische kruiden, dat in een droge (blauw etiket) en een zoete versie (groen etiket) verkrijgbaar is. De Anisetta wordt puur gedronken bij een kopje espresso na de maaltijd. Voor liefhebbers van caffè corretto verdwijnt de inhoud van het glaasje in de espresso. De muur achter de bar bij Meletti is over de volle breedte en tot aan het plafond bedekt met mooie flessen Anisetta met blauw en groen etiket. Aan deze bar heeft Ernest Hemingway heel wat glazen geleegd. Waarschijnlijk waren dat geen tumblers met Americano, een klassiek Italiaans aperitief dat die naam verkreeg onder barkeepers omdat het geliefd was onder Amerikaanse toeristen die Italië `aandeden'. De Americano is in feite de voorloper van de Negroni, de cocktail waarvoor Anne Scheepmaker onlangs het recept gaf. Bereiding: Schenk Campari en Martini in een groot taps toelopend glas – dat barkeepers `double old fashioned' noemen – waarin 3 of 4 ijsblokjes zijn gedaan. Vul het glas naar smaak bij met sodawater en garneer met een half schijfje sinaasappel. De onderlinge verhouding van Campari en Martini kan naar wens worden aangepast. Sommigen houden het op 1 1/2 Campari en 1/2 Martini Rosso.

Morgen: een brave Americano.

    • Florine Boucher