Commissaris van Versatel treedt af na onderzoek OM

Leo van Doorne, president-commissaris van het telecombedrijf Versatel, is vanochtend ,,voorlopig'' afgetreden omdat hij verdachte is in een onderzoek naar mogelijke handel met voorkennis in aandelen Versatel. Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar mogelijke handel met voorkennis in mei 1999. Versatel zelf is geen verdachte.

Volgens advocaat V. Koppe van Van Doorne gaat het om een aandelentransactie op 18 mei 1999, twee maanden vóór Versatel een notering op de Amsterdamse effectenbeurs kreeg. Wat die transactie precies behelsde wil de raadsman niet kwijt. Goed geïnformeerde bronnen zeggen dat het te maken heeft met een voorintekening tegen een lagere prijs dan de emissiekoers bij de beursgang. Van Doorne legt zijn functie neer ,,hangende het onderzoek''.

Versatel ging in juli 1999 naar de beurs tegen een koers van 10 euro. Het bedrijf haalde daarbij 190 miljoen euro op. De koers van het telecombedrijf liep in het eerste jaar van notering op tot ruim 80 euro in maart 2000. Daarna gleed het aandeel af naar het huidige niveau van rond de 2 euro.

Bestaande aandeelhouders verzilverden bij de beursgang van 1999 voor 22,5 miljoen euro. Van Doorne, nazaat van de oprichters van autofabriek Daf, was in de periode 1996-2001 directeur van Nesbic, een participatiemaatschappij van bank en verzekeraar Fortis. Nesbic was destijds grootaandeelhouder van Versatel.

Volgens het openbaar ministerie zijn er ,,meerdere verdachten'' voor verhoor aangehouden. Versatel noch Nesbic zelf zijn onderwerp van onderzoek. Het gaat om een groep ,,individuen'', aldus een woordvoerder van Nesbic.

Goed geïnformeerde bronnen rond het onderzoek stellen dat er in totaal acht personen onderwerp van onderzoek of verdachte zijn. Onder hen bevinden zich (oud-)functionarissen van Nesbic en enkele privé-investeerders.

Van Doorne laat via zijn advocaat weten het vreemd te vinden dat het onderzoek ,,slechts zes dagen voor het verstrijken van de verjaring'' is begonnen. De verdachte is sinds december 1995 voorzitter van de raad van commissarissen.

Versatel, dat een beurswaarde heeft van ruim 1 miljard euro en onderdeel is van de AEX-index, onderhandelt op dit moment met het Belgische Belgacom over een overname. Grootaandeelhouder John de Mol, die ruim 40 procent heeft, bouwde zijn belang op sinds eind 2003.