BELGIË

Mosselen natuur

175 jaar België gaat in het Brusselse Museum voor Natuurwetenschappen niet onopgemerkt voorbij. Een jaar lang staat de mossel er centraal als het meest typerende Belgische dier – ook in het cafetaria van het museum. Het weekdier wordt van ecosysteem tot kookpan op een speelse en aantrekkelijke manier van binnen en van buiten bekeken en bestudeerd. Zelfs de hartslag van het beestje is op video vastgelegd. Mosselrecepten, mosselanatomie en -fysiologie, de rol van de mossel in de geneeskunde en in de kledingindustrie, de mossel als bio-indicator en als leverancier van parels, de expositie besteedt er allemaal aandacht aan. Ook de mossel als inspiratie voor kunstaars komt aan bod, met als hoogtepunt de Rode Mosselpot uit 1965 van Marcel Broodthaers, met wie ook een interview is te zien.

Mosselen natuur, Museum voor Natuurwetenschappen, Vautierstraat 29, Brussel, t/m 30 juni 2006, di t/m vrij 9u30-16u45, za-zo 10-18u. Inlichtingen: 0032 26274238 en op www.natuurwetenschappen.be

Gillis Mostaert

Museum Mayer van den Bergh in Antwerpen wekt met een overzichtelijk aantal schilderijen van Gillis Mostaert (1528-1598) en diens tijdgenoten de Gouden Eeuw van de stad tot leven. Mostaert dreef met zijn figuurstukken een bloeiende handel en kon de concurrentie aan met Bruegel de Oude en zijn zonen. Zijn kleurrijke markten, kermissen, dorpsgezichten, seizoenen, winterlandschappen, krijgs- en brandtaferelen, beelden uit het leven van Maria en Christus, parabels en allegorieën laten het bruisende volksleven uit zijn tijd zien. De expositie besteedt ook aandacht aan de moraliserende en politieke betekenissen van de voorstellingen.

Gillis Mostaert. Museum Mayer van den Bergh, Lange Gasthuisstraat 19, Antwerpen, 14 mei t/m 10 juli, di t/m zo 10-17u. Inl 0032 32324237.

En verder

Romantiek in België, t/m 31 juli, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Brussel 0032 25083211.