Bederf

Gisteren even een kijkje genomen in de Amsterdamse gemeenteraad, het grappigste kippenhok van Nederland.

De laatste dagen heerst er ten stadhuize commotie over misbruik van gemeenschapsgelden door een aantal partijen. Bovendien heeft de gemeentesecretaris uit een intern potje een boek van twee topambtenaren aangekocht en verspreid onder het personeel. Het zou een sleutelroman zijn over seks en drankgebruik onder Amsterdamse ambtenaren.

Ik moest meteen weer denken aan het plaveisel in mijn straat, midden in Amsterdam. Een metafoor van bestuurlijke incompetentie. De boomwortels barsten er doorheen, auto's en wandelaars riskeren averij aan hun onderstel. Er wordt na jaren verwaarlozing eindelijk wat aan gedaan, maar dan nog maar aan één kant. Aan de overzijde mag je gewoon doorgaan met het breken van je enkel.

Deze week trad de VVD-wethouder van Financiën af. ,,Met opgeheven hoofd'', zei hij er zelf bij. Hij trad eigenlijk alleen maar af omdat de PvdA dat wilde. Zelf vond hij het helemaal niet zo ernstig dat hij twee jaar lang zijn onkostenvergoeding van duizend euro per maand niet aan de belasting had opgegeven. Een foutje, daar moeten we niet té moeilijk over doen.

Vervolgens bleek dat allerlei partijen oneigenlijk gebruik maakten van gemeentelijke subidies. Gonny van Oudenallen, het enige raadslid van Mokum Mobiel, spande de kroon: zij had uit het fractiebudget 21.000 euro overgemaakt naar haar eigen bedrijf Studio Dreams Come True.

Hoe hield Gonny zich onder de verwijten? Kranig. Ze droeg een roodbruin mantelpakje met een rokje dat messcherp langs de flanken sneed en decimeters boven de knieën eindigde. Op haar hakjes hipte ze brutaal rond als een vogeltje dat zich niet langer wil laten kooien door allerlei duffe beperkingen. Bluff your way into the madness, dacht Gonny, en de dreams come vanzelf true.

,,Zoals het zo vaak gaat in het leven'', zuchtte ze filosofisch achter de microfoon, ,,nemen we dingen op den duur wel eens te makkelijk. Zonder bijbedoelingen passen wij soms regels en gebruiken aan waarvan we later spijt kunnen hebben, waarvan wij zeggen: het had niet gemoeten, het had beter gekund. Zonder bijbedoeling zijn er fouten gemaakt in de manier waarop wij bij Mokum Mobiel omgingen met onze fondsen.''

Zonder bijbedoelingen. De schat. Lodewijk Asscher, fractievoorzitter van de PvdA, vroeg haar dringend het geld terug te storten. Hij maakt zich grote zorgen over ,,de geur van bederf boven sommige partijen in deze raad en daarmee boven ons allemaal''.

Nou ja, antwoordde Gonny, als overtuigend werd aangetoond dat er door de partijen ten onrechte geld was geïnd en als ze het allemáál terugstortten, dan wilde zij zich daar wel bij aansluiten. Naast haar zaten die twee andere parels van de lokale democratie, vader en zoon Bakker van Leefbaar Amsterdam. Zij moeten hun boekhouding over de afgelopen jaren nog altijd inleveren. ,,Ik schaam me eigen nergens voor'', riep Bakker senior.

Hoe zei Pim het ook weer? Als we het land maar teruggeven aan de burgers, dan komt alles goed.

    • Frits Abrahams