`BBC mocht Jerry Springer Opera uitzenden'

De BBC-uitzending van de controversiële theatershow Jerry Springer, the Opera, die in januari circa 80.000 klachten heeft opgeleverd, was niet tegen de regels. Dat is het oordeel van Ofcom, de organisatie die in opdracht van de Britse overheid toezicht houdt op de media. ,,Hoewel de show een beledigende strekking had en zelfs bedoelde te schokken, was de uitzending in een heldere context geplaatst als commentaar op moderne televisie,'' aldus de uitspraak. Ofcom moest zich over de uitzending buigen, omdat veel kijkers niet alleen bij de BBC hadden geklaagd, maar ook bij het media-commissariaat. Met het aantal klachten is een record gevestigd, aldus Ofcom. Duizenden klachten waren het gevolg van een oproep op internet van een christelijke actiegroep. Jerry Springer, the Opera trok ruim 1,7 miljoen kijkers, bijna het dubbele van reguliere opera-registraties, en ze waren jonger dan het bestaande operapubliek. Veel klachten gingen over de schuttingwoorden, die bij de echte Jerry Springer show altijd worden weggebliept, een ruzie tussen God en de duivel en een in een glinsterende luier gehulde Jezus. Ofcom oordeelt echter, dat deze blasfemische aspecten overduidelijk onderdeel waren van een droomscène. Volgens de uitspraak was de vrijheid van meningsuiting in dit geval belangrijker dan de geschokte reacties.