Tsjechië treft VS opnieuw bij WK

Het wereldkampioenschap ijshockey in Oostenrijk gaat deze week pas echt beginnen. In de poulewedstrijden hebben afgelopen week enkele verrassingen plaatsgevonden, maar onder de acht landen die zich voor de kwartfinales hebben geplaatst bevinden zich alle favorieten voor de wereldtitel.

Tsjechië, achter Rusland als tweede geëindigd in de poule, neemt het morgen op tegen het Amerikaanse team. Beide landen stonden een jaar geleden ook tegen elkaar bij het WK en toen werden de Tsjechen verrassend in hun eigen Praag na penalty shots door de VS verslagen. De Tsjechen maken dit toernooi een sterke indruk en hebben alleen nog maar van de Russen (2-1) verloren.

Omdat de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie dit jaar als gevolg van een loonconflict al acht maanden stil ligt, zijn de Amerikanen met hun sterkste opstelling aan de start gekomen. Dat heeft nog niet tot opzienbarende resultaten geleid, want de VS staan derde in hun poule. Maar ook de andere landen hebben dankzij de gestaakte competitie hun sterkste spelers naar het toernooi in Oostenrijk meegenomen.

Titelverdediger Canada is in zijn poule als tweede geëindigd en moet het opnemen tegen Slowakije. Canada, net als Rusland 23 keer wereldkampioen, had het gisteren onverwacht zwaar tegen het reeds uitgeschakelde Oekraïne dat slechts met 2-1 verloor. Nash was voor de Canadezen de maker van het tweede doelpunt, dat bijna tien minuten voor tijd viel. Na de wedstrijd gaf hij toe dat de overwinning met het nodige geluk tot stand was gekomen. ,,De puck rolde toen ik die in de bovenhoek joeg. In dit soort wedstrijden heb je dat geluk nodig.''

Canada verloor één keer, tegen poulewinnaar Zweden (5-4). Zweden, vorig jaar finalist bij het WK, kan via een overwinning op Zwitserland in de halve finale (vrijdag) komen. Alleen Rusland heeft bij de WK nog geen duel verloren. De Russen treffen in de de kwartfinales Finland.

Tijdens het WK zijn de onderhandelingen over de hervatting van de NHL-competitie in Noord-Amerika voortgezet. Alleen deze week is er al acht uur tussen de competitieleiding en de vakbonden onderhandeld, maar het klimaat wordt door beide partijen als kil betiteld. De spelers weigeren akkoord te gaan met een salarisplafond. Volgende week worden de bespreking in New York hervat.