Topbankier wil wet tegen hedgefunds

De Duitse bankier Rolf Breuer heeft wettelijke maatregelen bepleit tegen de macht van hedgefunds, beleggingsfondsen die grote risico's nemen met geleend geld.

Breuer heeft net een conflict met een aantal Britse en Amerikaanse hedgefunds verloren. Breuer is president-commissaris van Deutsche Börse, de Duitse effectenbeurs, en ook president-commissaris van Deutsche Bank, de grootste bank van Duitsland. Eind dit jaar moet hij zijn functie bij de beurs in Frankfurt neerleggen omdat een aantal fondsen het niet eens was met de strategie van de onderneming.

Bestuursvoorzitter Werner Seifert van Deutsche Börse moest afgelopen maandag per onmiddellijk vertrekken.

Breuer en Seifert streefden naar een overname van de effectenbeurs in Londen. Een aantal aandeelhouders van hun beursgenoteerde bedrijf zag daar niets in en strafte de top van de onderneming af.

,,Ik ben bang dat het nu iedereen kan treffen'', aldus Breuer over de geslaagde opstand van de fondsen bij Deutsche Börse. ,,Voor de Duitse raden van bestuur ontstaat dan een heel andere wereld, de Duitse economie wordt in het hart getroffen. Het is gevaarlijk als hedgefondsen de macht naar zich toe trekken en beleggers die stabiliteit nastreven hun wil opleggen.'' Daarom moet er aldus Breuer in een vraaggesprek met het tijdschrift Capital, ,,serieus worden nagedacht over wettelijke maatregelen.'' Hij deed onder andere de suggestie om aandeelhouders die zich voor de lange termijn aan een onderneming committeren te belonen met extra stemrecht.

De spectaculaire coup van de beleggingsfondsen bij Deutsche Börse kan ook volgens veel analisten een voorbode zijn van een ruwer klimaat in het Duitse bedrijfsleven. Het aandeel buitenlands kapitaal in Duitse beursgenoteerde ondernemingen is in de afgelopen jaren sterk toegenomen. Van de 30 fondsen in de DAX-index zijn er bijvoorbeeld nog maar zes waar Duitse aandeelhouders een meerderheid hebben. In de raden van toezicht daarentegen domineren nog steeds Duitse managers.

Over de toekomstige koers van Deutsche Börse wordt inmiddels druk gespeculeerd. Beleggingsfonds TCI, dat de opstand tegen Seifert en Breuer leidde, stelde gisteren dat zowel een fusie met Euronext (de beurzen van Parijs, Amsterdam, Brussel en Lissabon) als met de beurs in Londen, LSE, tot de opties behoren. Het is ook mogelijk dat het nieuwe management delen van de onderneming zal verkopen. Deutsche Börse biedt alle diensten aan die voor de afhandeling van effectentransacties noodzakelijk zijn. De beleggingsfondsen hebben al eerder aangedrongen op de verkoop van dochterondernemingen.