Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Gesprek met journalist Kevin Sites die vorig jaar in Fallujah een Amerikaanse marinier filmde die een gewonde ongewapende Iraakse opstandeling doodschoot. Zijn beelden gingen de hele wereld over, alleen werd niet overal de gehele versie getoond. En aandacht voor de snel stijgende doodsoorzaak in Nederland: de beroerte. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Gesprek met organisator van het Pinkpopfestival Jan Smeets over de tanende belangstelling en tegenvallende kaartverkoop. Verder aandacht voor het relaas van een Nederlandse soldaat in de oorlog in Irak. Ned.3, 22.20-23.00u.

DOCUMENTAIRE

Met Kok. Zie tv-vooraf. Ned.3, 20.35-21.49u.

Profiel. Portret van de overleden Willem Sassen, oorlogsverslaggever voor de Duitse SS en hoofdredacteur van de Amsterdamse editie van de Telegraaf. Hij werd veroordeeld tot 20 jaar cel maar ontsnapte naar Argentinië waar hij vriend werd van president Peron, echtgenote Evita, Joseph Mengele en Klaus Barbie. Ook werkte hij aan de memoires van oorlogsmisdadiger Adolf Eichman, van wie enkele geluidsfragmenten zijn te horen. Ned.1, 22.35-23.15u.

Durf te denken. Over de dr.J.P. van Praag Prijs die vandaag is uitgereikt aan wetenschapper en publicist prof. dr.mr. C.J.M. Schuyt die zich al dertig jaar bezighoudt met onderwijs, de grenzen van religieuze tolerantie en moderne deugden. Ned.1, 0.05-0.30u.

PRAATPROGRAMMA

TV3. Gasten actrice Monique van de Ven en dichter Ilja Leonard Pfeijffer. Verder schilder en oud-vervalser Geert-Jan Jansen over zijn Pinksterexpositie, waar hij eigen werk en vervalsingen tentoonstelt. Ned.3, 19.20-19.55u.

Barend & Van Dorp. Minister van Financiën Gerrit Zalm praat over over de Europese Grondwet en de euro. De band Krezip treedt op. RTL4, 22.50-24.00u.

AMUSEMENT

VARA live. De hele uitzending over de vele aspecten van het ondergewaarde lichaamsdeel de voet. Ned.3, 19.55-20.20u.

FILM

There's Something about Mary (Peter & Bobby Farrely, 1998, VS). Vulgaire klucht van de regisseurs van Dumb and Dumber. Meerdere mannen – onder wie de zielige Ben Stiller en de foute Matt Dillon – azen op de ideale single Cameron Diaz. Yorin, 20.30-22.45u.

License To Kill (John Glen, 1989, Engeland). In zijn tweede Bondfilm verwijst Timothy Dalton het parodistische tijdperk met Roger Moore definitief naar het verleden. Er kan door de tegenpartij weer oprecht geslikt worden bij de gouden woorden: ,,The name is Bond. James Bond.'' Veronica, 20.30-23.00u.

Sweet November (Pat O'Connor, 2001, VS). In romantische dramadraak is Keanu Reeves een snelle reclamejongen die nodig eens een lesje in menselijkheid moet hebben. Dat krijgt hij van Charlize Theron. Zij belooft van hem een vrijer en blijer mens te maken, mits hij zich één maand aan haar durft over te leveren. Net5, 20.35-22.50u.

Bowling for Columbine (Michael Moore, 2002, Canada/VS/Dld). Essayistisch onderzoek van guerrilla-cineast Moore naar de Amerikaanse liefde voor vuurwapens werd een internationaal kassucces en won een Oscar. Hoe komt het dat Amerikanen zich steeds onveiliger voelen en zich daar massaal tegen wapenen? En hoe komt het dat we al doende vele duizenden doden maken? Moore verkent meer antwoorden dan hij bevestigd krijgt, maar na afloop heeft de kijker verbluffende dingen gehoord en gezien en meer gelachen dan het onderwerp doet verwachten. Canvas, 21.00-23.00u.

Das Experiment (Oliver Hirschbiegel, 2001, Dld). Verfilming van roman van Mario Giordano, die weer gebaseerd was op het vermaarde sociaal-psychologische experiment van Zimbardo aan de universiteit van Stanford (1972). De meest geciviliseerde proefpersonen bleken zich te kunnen ontpoppen tot de grootste sadisten. Scenario grossiert in clichés en laat te veel onbeantwoord. RTL5, 22.00-0.20u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met Wim de Bie over zijn website waarmee hij de Zilveren Prichettprijs voor multimediale presentatie heeft gewonnen. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. In het laatste uur een gesprek met filosoof Jan Bor over zijn boek Op de grens van het denken. 747AM, 20.02-23.00u.

Casa luna. Sociaal-demograaf

Jan Latten praat naar aanleiding van de laatste CBS-cijfers van de bevolkingsontwikkeling over migratie, geboorte, sterfte en vergrijzing in Nederland. Radio 1, 0.04-0.45u.