Swingt Marokko?

Najat Aâtabou is nu de koningin van het Marokkaanse levenslied, maar toen ze zo'n twintig jaar geleden met het stiekem opgenomen liedje `Ik ben het zat' een illegale hit had in heel Marokko, moest ze onderduiken. Zeventien was ze toen. Nu kent de hele Marokkaanse wereld haar lied, behalve vier Marokkaans-Nederlandse meisjes die zo verwesterd zijn dat ze de vierkwartsmaat van de rock 'n' roll beter beheersen dan de zes-achtste van de Arabische muziek. Ze volgden vorig jaar in Amsterdam een masterclass bij Aâtabou. Documentairemaakster Barbara den Uyl volgde het proces, sprak met de meiden en met Aâtabou en stootte op culturele en generatieconflicten. Ze liet zich niet verleiden tot grote conclusies of politieke uitspraken. Haar aandacht gold de emancipatoire werking van muziek. Helaas worden de verschillende vertel- en verhaallagen in de film niet goed geïntegreerd. Marokko swingt blijft daardoor braaf en statisch. Vooraf gaat Jamila van Ingeborg Jansen, een innemende documentaire met een vergelijkbaar thema. Dat Jamila wil voetballen, vinden haar ouders nog tot daar aan toe. Die blote benen onder dat korte broekje, dat gaat te ver.

Marokko swingt. Regie: Barbara den Uyl. Met: Najat Aâtabou, Farna, Karima, Sena, Senna. Voorafgegaan door: Jamila. Regie: Ingeborg Jansen. In: 17 bioscopen.