Strakke poprock van sprookje Krezip

Terwijl de laatste klank van een langzaam, ingetogen stukje muziek nog nagalmt, kijkt zangeres Jacqueline Govaert (23) van de Tilburgse band Krezip alweer met een guitige blik naar het publiek in de Amsterdamse Melkweg: ,,Romanties, hè?'' Govaert doet het deze avond, tijdens de presentatie van het nieuwe album What are you waiting for, voortdurend. Steeds stapt ze tussen de nummers door uit haar podiumrol, de platvloerse nuchterheid zelve, als om te onderstrepen dat ze ondanks haar turbulente carrière en de talloze camera's om haar heen ook maar een doodgewoon meisje is.

Krezip is een band die is opgetrokken uit popromantiek. Het debuut was sprookjesachtig, een stel muzikale jeugdvrienden die in een knipoog van schoolbank naar festivalweide promoveerden. Daarna volgde bitter drama, toen de band bij een grootscheepse reorganisatie op straat werd gezet door Warner Music. En deze avond volgde de glorieuze climax, nu bij Sony/ BMG eindelijk het album verschijnt waar ze ruim twee jaar geleden al aan werkten. Hoewel het vuurwerk beperkt blijft tot sterretjes die her en der in het publiek worden aangestoken.

Op het podium heeft Krezip nog steeds die gekunstelde, opgewekte uitstraling van een schoolband, en soms lijkt het zelfs, met alle kreetjes, poses en armgebaren, alsof de band een rockgroep aan het acteren is. Zo klinkt het gelukkig niet. Met de karakteristieke stem van Govaert, van scheurend rauw tot breekbaar zacht, als richtsnoer, speelt de band strak, beheerst en vol energie. Steeds wordt omgeschakeld van geschreeuw en gitaargeweld naar zacht en gevoelig, het is een beproefd handelsmerk van de band, maar verveelt desondanks geen moment. Bij Krezip hoor je hoe blij ze zijn dat ze met nieuw materiaal in de Melkweg staan, en dat werkt aanstekelijk.

Het album dat de band gisteravond presenteerde, werd opgenomen met de Australische producers The Wizardz of Oz (Liz Hooper en Andrew Bojanic) maar markeert geen dramatische omwenteling in de muzikale loopbaan van Krezip. De band maakt nog steeds prettig in het gehoor liggende rock die streng verpakt wordt in het format van een popliedje. Het klinkt zo universeel dat zang- en melodielijnen en muzikale schema's om de haverklap doen denken aan nummers van anderen. Krezip schaamt zich terecht niet voor haar inspiratiebronnen maar zou meer venijn en experimenteerdrift kunnen gebruiken; zeker op de plaat klinkt muziek vaak wat cliché en flets, doordat zelden wordt afgeweken van strakke formules en ingeslagen paden. Wellicht moeten we Krezip zien als een live-act die slechts albums uitbrengt om het publiek te laten weten dat ze weer met nieuw repertoire door het land toert. Want ook met het nieuwe materiaal weet de band live juist wel te imponeren.

Concert: Krezip. Gehoord: 10/5, Melkweg Amsterdam

Het album `What are you waiting for' van Krezip (BMG, 82876695782) ligt vanaf vandaag in de winkel.

    • Saul van Stapele