Rivaal ABN overtrad beursregels

De Italiaanse rivaal van ABN Amro in de overnamestrijd rond de bank Antonveneta heeft de beursregels overtreden door een geheim verbond te sluiten met andere investeerders.

Dit stelde Italiaanse toezichthouder Consob vanochtend. Volgens de Consob sloot Banca Popolare di Lodi, de rivaal van ABN Amro, een geheime alliantie met andere aandeelhouders om de macht bij Antonveneta te grijpen. Deze groep aandeelhouders rondom Lodi moet nu een bod uitbrengen op Antonveneta, waarschijnlijk in contanten.

Lodi kondigde onmiddellijk protest aan tegen het oordeel van beursautoriteit Consob en gaat in beroep tegen de uitspraak bij de bestuurlijke rechtbank in Lazio.

De uitspraak is een steun in de rug voor ABN Amro. De Nederlandse bank kondigde eind maart aan Antonveneta te willen kopen voor 25 euro per aandeel. Lodi begon vanaf dat moment aandelen in de achtste bank van Italië op te kopen. Het vergaarde 29,5 procent, een belang waarmee het tien dagen geleden het pro-ABN bestuur van Antonveneta verving tijdens een aandeelhoudersvergadering. ABN heeft nu 20,7 procent.

Volgens Italiaanse regels moet een investeerder een contant bod uitbrengen op een bedrijf als hij 30 procent van de aandelen in handen heeft. Lodi zit daar officieel onder, maar volgens de Consob heeft de bank samengespannen met anderen, onder wie de invloedrijke zakenman Emilio Gnutti en vastgoedhandelaar Danilo Coppola. Het gehele pact moet nu samen een bod uitbrengen voor 19 mei.

Een woordvoerder van de Consob hield vanmorgen de mogelijkheid open dat de groep rond Lodi een bod mag uitbregen dat niet volledig in contanten is. ,,De Consob buigt zich de komende dagen over de vraag hoe het bod moet worden uitgebracht'', zei de zegsman. De Italiaanse media houden er rekening mee dat het Lodi-pact een nieuw contant bod mag combineren met het bod dat Lodi vorige week alleen uitbracht. Dit overnamebod is grotendeels in aandelen en obligaties.

Lodi kan volgens financiële experts geen contant bod doen. De bank zou al in problemen zijn geraakt door het opkopen van de aandelen. Deze transacties hebben Lodi de afgelopen maand circa 2 miljard euro gekost, bijna evenveel als de beurswaarde van de bank. ABN Amro kan met de beslissing naar de rechtbank in Padua en eisen dat het huidige bestuur van Antonveneta moet aftreden. ABN Amro wilde vanmorgen geen commentaar geven.

Interview: pagina 15