Rijk investeert flink in cultuur Noord-Nederland

Het rijk stopt ruim 23 miljoen euro in de culturele infrastructuur van Noord-Nederland. Staatssecretaris Medy van der Laan (Cultuur) ondertekende gisteren in Leeuwarden het Cultuurconvenant 2005-2009 met de drie noordelijke provincies en de steden Leeuwarden en Groningen. Zij geeft 315.000 euro meer aan het noorden dan de Raad voor Cultuur adviseerde. Zo krijgt onder meer het Oerolfestival 100.000 euro extra. Ook de Groningse fotografiemanifestatie Noorderlicht, theatergezelschap Tryater en popfestival Noorderzon krijgen een halve ton meer. Het Noord-Nederlands Orkest ontvangt de meeste subsidie, 5,7 miljoen euro. Het Noordelijk Filmfestival krijgt niets, omdat het de kwaliteitstoets van de Raad voor Cultuur niet doorstond. Volgens de Friese cultuurgedeputeerde Bertus Mulder (PvdA) was dit niet gebeurd als het festival in Amsterdam zou hebben plaatsgehad. Hij pleit voor meer noorderlingen in de raad.