Rechter: oproepkaart geldt als brief

TPG Post zal ook in het Groningse Hoogezand-Sappemeer de oproepkaarten voor het referendum over de Europese grondwet bezorgen. Dat heeft de rechter gisteren in Groningen beslist.

TPG Post had een kort geding aangespannen tegen Regiopost Midden/Oost-Groningen, omdat het bedrijf in Hoogezand-Sappemeer 30.000 oproepkaarten wilde bezorgen, tegen een lager tarief. Volgens TPG Post is dit in strijd met de Postwet, omdat die voorschrijft dat brieven onder 100 gram alleen door TPG bezorgd mogen worden.

Het bedrijf Regiopost verweerde dat het al elf jaar oproepkaarten bezorgt in Groningen. Ook bestreedt het het standpunt van TPG dat oproepkaarten als brieven moeten worden aangemerkt. Volgens Regiopost vallen de kaarten onder drukwerk, waarbij wel concurrentie is toegestaan.

De advocaat van TPG Post pleitte dat zijn cliënt Regiopost twee maal per brief tevergeefs had verzocht van de bezorging af te zien. Met het argument dat Regiopost al jarenlang oproepkaarten bezorgt, kan het bedrijf ,,uiteraard niet rechtvaardigen met de stelling dat het de Postwet al eerder heeft overtreden'', aldus de advocaat.

De rechter oordeelde dat oproepkaarten inderdaad als brieven moeten worden aangemerkt en besliste dat alleen TPG Post de kaarten mag bezorgen. De advocaat van Regiopost laat weten dat zijn cliënt niet geheel verrast is door de uitspraak van de rechter en zich erbij neerlegt. Regiopost is, volgens zijn advocaat, wel ,,teleurgesteld in TPG Post, tien jaar hebben ze niets ondernomen en nu spannen ze ineens een kort geding aan''. TPG Post meldt dat de oproepkaarten nog deze week in Hoogezand-Sappemeer op de mat zullen vallen.