North Sea Jazz voor het laatst in Den Haag

Het komende, dertigste, North Sea Jazz Festival wordt een editie met een lach en een traan. Het festival, geboren en opgegroeid in Den Haag, gaat in 2006 naar het Rotterdamse Ahoy'.

Dit vertrek gaat ,,zeker niet zonder slag of stoot'', liet festivaldirecteur Theo van den Hoek gisteren weten. Naast de verhuizing, waarvoor in oktober de plannen worden gepresenteerd, staat het driedaagse overdekte jazzfestival, dit jaar op 8, 9 en 10 juli, met zijn vijftien podia namelijk uitgebreid stil bij zijn dertigjarige jubileum. Dat feest wordt gevierd met diverse speciale concerten zoals het optreden van het roemruchte trio van pianist Keith Jarrett en diverse `30th Anniversary sessions' met Joe Zawinul, de Charlie Parker Legacy Band en George Duke.

De Britse bassist, componist en bandleider Dave Holland, die internationaal beschouwd wordt als topmusicus, is dit jaar de artist in residence. Hij zal optreden in verschillende formaties met onder meer Trilok Gurtu, Herbie Hancock, Chris Potter en Jack DeJohnette. Opvallend is de hoeveelheid grote jazzpianisten die zullen optreden. Met de legendarische jazzveteraan Oscar Peterson, die al lang niet meer in Nederland te beluisteren was, heeft het festival een bijzonderheid in huis. Daarnaast komen oudgedienden Chick Corea, McCoy Tyner, Cedar Walton, Andrew Hill en Barry Harris langs.

Soul- en funkdiva Chaka Khan treedt deze editie op met het Metropole Orchestra en stemkunstenaar Bobby McFerrin geeft een concert met het Randy Weston Quintet. De nieuwe generatie musici is vertegenwoordigd met namen als Joss Stone, Jamie Cullum, Katie Melua en Lizz Wright. Om verdere verdieping in het programma aan te brengen zijn er weer speciale muziekthema's bedacht. De gemeenschappelijke factor tussen `Flamenco meets Jazz' en `Hot Club & Gypsy Grooves' is het gegeven dat musici uit Spanje en Oost-Europa de typische volksmuziek van hun land combineren met hun eigen improvisatiemuziek. De Nederlandse violist Oene van Geel is uitgenodigd tot het invullen van de jaarlijkse compositieopdracht.