Nedstaal gaat op in nieuw concern

Draadstaalproducent Fundia Nedstaal uit Alblasserdam wordt onderdeel van een nieuwe Scandinavische producent van zogeheten `lang staal', zoals buizen, balken en staaldraad. De huidige eigenaar van Fundia Nedstaal, het Finse staalconcern Rautaruukki, brengt al zijn activiteiten op het gebied van lang staal onder in een nieuw bedrijf, Ovako, waarin Rautaruukki een minderheidsbelang krijgt.

Behalve Rautaruukki brengen ook de Zweedse producent van kogellagers SKF en het eveneens Zweedse Wärtsilä, dat scheepsmotoren en energiecentrales bouwt, hun langstaalactiviteiten onder in Ovako. Rautaruukki krijgt een belang van 47 procent in het nieuwe bedrijf, SKF en Wärtsilä ieder 26,5 procent. De vorming van Ovako is gisteren voltooid, zo maakten de betrokken bedrijven bekend.

Ovako wordt met een omzet van circa 1,3 miljard euro één van de grotere langstaalproducenten van Europa, met fabrikanten van auto's, zware voertuigen, kogellagers en machines als belangrijkste klanten. Concurrenten zijn onder meer de Duitse staalbedrijven Salzgitter en Saarstahl, en Mittal Steel, het grootste staalconcern ter wereld, dat zijn juridische hoofdkantoor heeft in Rotterdam. De Europese Commissie heeft de samenvoeging van de drie bedrijfsonderdelen vorige week goedgekeurd. Het nieuwe bedrijf telt 18 fabrieken in zes landen, die samen circa 2 miljoen ton staal produceren. Het bedrijf telt 5.200 werknemers. Het wordt formeel een Fins bedrijf, maar het hoofdkantoor komt in Stockholm te staan.

Het bedrijf verwacht door de samenvoeging en optimalisering van bedrijfsonderdelen jaarlijks zo'n 30 tot 40 miljoen euro te kunnen besparen. Om dit te bereiken verwacht het bedrijf de komende drie jaar 10 tot 20 miljoen euro aan versnelde afschrijvingen te moeten boeken en 20 tot 25 miljoen euro te moeten investeren.

Van Nedstaal in Alblasserdam gaat alleen de draadwalserij, die in 2001 aan Rautaruukki werd verkocht, mee over naar Ovako. Bij dit bedrijf werken 450 mensen. Nedstaal Staal, dat schroot omsmelt tot halffabrikaten en die aan de draadwalserij levert en dat in 2001 buiten de verkoop bleef, blijft zelfstandig.