Kabinet België wendt crisis af

Het Belgische kabinet heeft gisteren een dreigende crisis vrijwel zeker afgewend door een besluit over een netelig communautair conflict tussen Vlamingen en Walen tot de volgende verkiezingen uit te stellen.

Overleg tussen de partijen van het paarse kabinet-Verhofstadt over splitsing van het kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV) liep gisteravond volledig vast. Verhofstadt zou vanmiddag de Kamer toespreken en het parlement om vertrouwen vragen. Volgens ingewijden zal het kabinet van liberalen en socialisten dat vertrouwen komende vrijdag krijgen.

De kwestie-BHV heeft het kabinet-Verhofstadt maandenlang in haar greep gehouden. Op het Vlaamse grondgebied van Halle-Vilvoorde kunnen Franstaligen bij nationale verkiezingen nog steeds op Franstalige partijen stemmen, iets wat elders in Vlaanderen door de federalisering van het land onmogelijk is.

Alle Vlaamse partijen wilden aan deze situatie een eind maken. Zij weten zich gesteund door een uitspraak van het Arbitragehof, dat echter ook bepaalde dat een oplossing pas in 2007 nodig is.

Vice-premier en Franstalige socialiste Laurette Onkelinx zei dat tussen de coalitiepartijen geen overeenstemming kon worden bereikt. Eerder lag wel een door premier Verhofstadt opgesteld ontwerpakkoord op tafel, maar de kleine Vlaamse partij Spirit, gelieerd aan de socialistische SP.A, verzette zich.

Vooral de coalitiepartijen willen vervroegde verkiezingen voorkomen, omdat zowel de liberale VLD van Verhofstadt als SP.A/Spirit er in de peilingen niet goed voor staan. Bovendien zouden verkiezingen winst opleveren voor het extreem-rechtse Vlaams Belang.

Het probleem ligt nu bij de Vlaamse deelregering. De Vlaamse coalitie – met naast VLD en SP.A/Spirit ook de christen-democratische CD&V/NVA – had in haar regeerakkoord ,,onverwijlde'' splitsing van BHV beloofd. Hierover kan echter alleen op federaal niveau worden beslist. CD&V/NVA heeft in de Vlaamse deelregering de premierpost, maar zit federaal in de oppositie. Nieuwe Vlaamse verkiezingen zijn onmogelijk, omdat het Vlaams parlement om de vijf jaar moet worden gekozen.