Hof Haïti laat daders moord vrij

Het Haïtiaanse Hooggerechtshof heeft de veroordelingen van 38 militaire leiders wegens moord en marteling vernietigd. Veertien van hen zijn onmiddellijk vrijgelaten.

De militairen werden in 2000 (de meesten bij verstek) veroordeeld wegens betrokkenheid bij de moord op inwoners van de sloppenwijk Raboteau, in de havenstad Gonaïves, in 1994. Voor zonsopgang werden aanhangers van de toen verdreven president Jean-Bertrand Aristide uit hun bed gelicht, opgepakt, mishandeld en gedood. Onduidelijk is hoeveel mensen er omkwamen, omdat de lichamen niet mochten worden opgehaald door nabestaanden. Zeker is dat 15 arrestanten probeerden de zee in te vluchten en werden doodgeschoten.

De veroordeling van de 38 militairen werd in 2000 door mensenrechtenactivisten toegejuicht als een teken dat recht en orde terugkeerden in Haïti. Het Hooggerechtshof concludeerde echter dat de lagere rechtbank niet bevoegd was over de zaak te oordelen. ,,De rechtbank (..) beveelt daarom dat alle beschuldigden worden vrijgelaten'', aldus het hof in de gisteren bekendgemaakte uitspraak.

Onder de vrijgesprokenen bevindt zich Louis-Jodel Chamblain. Chamblain werd vorig jaar ook al vrijgesproken van betrokkenheid bij moord, toen voor de moord in 1993 op oud-minister Antoine Izmery. Izmery was een vriend van de door een militaire junta verdreven Aristide. Chamblain en zijn groep, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de moord op in totaal zeker 3.000 Haïtianen, steunde de junta. Na terugkeer van Aristide in 1994, vluchtte Chamblain naar de Dominicaanse Republiek en keerde vorig jaar terug om de opstand te leiden die Aristide voor de tweede keer uit Haïti verdreef.

Ook de leider van de junta, Raoul Cédras, is vrijgesproken. Hij is in ballingschap in Panama en heeft een kopieerwinkel.

Aanhangers van Aristide en advocaten namens de nabestaanden reageerden gisteren woedend en noemden het besluit partijdig. De interim-regering van premier Gerard Latortue zei echter dat het niet had geprobeerd het besluit van de rechters te beïnvloeden.