Grondwet vol fouten

Het Letse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gisteren de Europese Grondwet ter ratificatie aangeboden aan het parlement, ondanks honderden spel- en grammaticafouten in de tekst. Minister Artis Pabriks van Buitenlandse Zaken heeft de fouten in de vertaling van de tekst van het Grondwettelijk Verdrag toegegeven.

Pabriks heeft er echter ook op gewezen dat de versie die nu is voorgelegd, belangrijk beter is dan die van januari. Toen moest de regering een reeds gepubliceerde versie terugtrekken die behalve taalfouten ook verkeerde interpretaties van de Grondwettekst bevatten. In totaal werden er toen meer dan vijfhonderd fouten gevonden.

Als de nieuwe versie niet teruggetrokken wordt, zal het Letse parlement, de Saeima, het Europees Grondwettelijk Verdrag waarschijnlijk eind deze maand ratificeren. De Saeima wordt gedomineerd door vijf centrum-rechtse partijen die allemaal voor de Grondwet zijn. Het parlement begint morgen aan de eerste van drie lezingen van de Grondwet. Litouwen was op 11 november vorig jaar de eerste Baltische staat alsook de eerste lidstaat van de EU om het grondwettelijk verdrag te ratificeren. Van Estland is nog geen datum voor ratificatie bekend.